Petra
Kvitová
narozena
08. 03. 1990, Bílovec
sport
Tenis
disciplína
dvouhra
karierní status
aktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
1
sociální sítě

profil sportovce

Jedna z předních světových tenistek, opora vítězného fedcupového týmu. Jejím největším individuálním úspěchem jsou dva triumfy ve Wimbledonu či prvenství na Turnaji mistryň, má i olympijský bronz.

výsledky sportovce

Tokio 2020 Tenis
dvouhra
18.
Rio 2016 Tenis
dvouhra
3.
Peking 2008 Tenis
čtyřhra
17.
Hry sport disciplína umístění
Tokio 2020
Tenis
dvouhra
18.
Rio 2016
Tenis
dvouhra
3
Londýn 2012
Tenis
dvouhra
5.
Peking 2008
Tenis
čtyřhra
17.

Začátek kariéry

Rodačka z Bílovce začínala na kurtech ve Fulneku pod vedením svého otce. Později se talentované levačky ujal trenér David Kotyza, mezi elitu Kvitová vlétla v roce 2011, kdy ovládla šest turnajů včetně Wimbledonu a dostala se do elitní desítky světového žebříčku. Také v následujících letech slavila dvojnásobná Sportovkyně roku řadu úspěchů v čele s druhým wimbledonským triumfem z roku 2014. V prosinci 2016 byla ve svém bytě v Prostějově přepadena a při potyčce s útočníkem utrpěla řezné rány na ruce. Přestože jí hrozil konec kariéry, už po půl roce byla zpět na kurtu a za další měsíc slavila při druhém turnajovém startu po náročné operaci titul.

Debut

Po olympijské premiéře v Pekingu 2008, kde nastoupila netradičně ve čtyřhře, a čtvrfinálovém vyřazení v Londýně se Petra Kvitová na třetí pokus dočkala medaile pod pěti kruhy. V Riu de Janeiro sice po čtyřech výhrách podlehla v semifinále pozdější nečekané vítězce Puigové z Portorika, avšak dokázala se otřepat a v duelu o třetí místo si poradila s Američankou Keysovou. Bronzem si spravila chuť z jinak nepříliš vydařené sezony. Čtvrtý olympijský start v tokijském vedru už tak úspěšný nebyl.

Vzory / hrdinové

-

Motto

Nikdy se nevzdávej