Vladimír
Růžička
narozen
06. 06. 1963, Most
sport
Lední hokej
disciplína
turnaj mužských týmů
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1
Počet stříbrných medailí
1

profil sportovce

Jedna z největších postav v historii domácího hokeje, kapitán zlatého hokejového týmu na olympijském "Turnaji století" v Naganu. Má i stříbro z her v Sarajevu či titul mistra světa.

Na hrách v Naganu poprvé v historii nastoupili nejlepší hokejisté planety v čele s hvězdami z NHL. Výběr trenérů Ivana Hlinky a Slavomíra Lenera si po druhém místě ve skupině ve vyřazovacích bojích postupně poradil s favorizovanými týmy USA a Kanady a ve finále i s Ruskem a postaral se o jeden z nejsenzačnějších úspěchů českého sportu. Hokejový turnaj paralyzoval celou republiku, cestou z letiště vítaly "zlaté hochy" desetitisíce fanoušků.

Rodák z Mostu Růžička v lize debutoval jako šestnáctiletý v dresu Litvínova, v reprezentaci se podílel na několika úspěších v čele se zlatem z mistrovství světa 1985 v Praze. Ze světových šampionátů má ještě stříbro a dva bronzy, na olympijských hrách v Sarajevu přispěl ke druhému místu. Zahrál si i na OH 1988 v Calgary.

Po návratu z NHL si šikovný útočník a s 543 góly člen Klubu ligových kanonýrů vybral Slavii, kde se po ukončení kariéry stal trenérem. Slavii dovedl ke dvěma titulům, s reprezentací triumfoval na MS 2005 a 2010. Na střídačce stál člen Síně slávy českého hokeje i při čtvrtfinálovém vyřazení na OH 2010 ve Vancouveru, v současnosti trénuje Chomutov.

výsledky sportovce

Nagano 1998 Lední hokej
turnaj mužských týmů
1.
Calgary 1988 Lední hokej
turnaj mužských týmů
6.
Sarajevo 1984 Lední hokej
turnaj mužských týmů
2.
Hry sport disciplína umístění
Nagano 1998
Lední hokej
turnaj mužských týmů
1
Calgary 1988
Lední hokej
turnaj mužských týmů
6.
Sarajevo 1984
Lední hokej
turnaj mužských týmů
2