Václav
Nedomanský
narozen
14. 03. 1944, Hodonín
sport
Lední hokej
disciplína
turnaj mužských týmů
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet stříbrných medailí
1
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Vyhlášený hokejový kanonýr, mistr světa a držitel stříbrné a bronzové medaile z olympijských her. Na světových šampionátech získal ještě čtyři stříbra a tři bronzy. V roce 1997 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Na hrách v Grenoblu v roce 1968 svěřenci trenérů Jaroslav Pitnera a Vladimíra Kostky po těsné porážce s Kanadou ukončili po obětavém výkonu a výhře 5:4 letitou neporazitelnost týmu SSSR. Po remíze 2:2 v závěrečném duelu se Švédskem na ně zbylo jen stříbro. O čtyři roky později v Sapporu čs. tým kromě Sovětského svazu překvapivě nestačil ani na mladé Američany, alespoň bronz mu zajistilo těsné vítězství nad Švédskem.

Robustní střední útočník s vynikající střelou zápěstím Václav Nedomanský patřil na přelomu 60. a 70. let k nejlepším hokejistům starého kontinentu. Za reprezentaci zaznamenal v 220 zápasech rekordních 163 gólů, v barvách Slovanu Bratislava přidal 369 ligových tref. V roce 1974 emigroval do zámoří, kde prošlapával cestu svým nástupcům. Po ukončení hráčské kariéry se nějaký čas věnoval trénování, později působil jako skaut v NHL.

výsledky sportovce

Sapporo 1972 Lední hokej
turnaj mužských týmů
3.
Grenoble 1968 Lední hokej
turnaj mužských týmů
2.
Hry sport disciplína umístění
Sapporo 1972
Lední hokej
turnaj mužských týmů
3
Grenoble 1968
Lední hokej
turnaj mužských týmů
2