Bedřich
Šupčík
narozen
22. 10. 1898, Trumau
Datum úmrtí
11. 07. 1957, Horosedly
disciplína
šplh
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1
Počet stříbrných medailí
1
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

První československý olympijský vítěz, majitel kompletní medailové sady pod pěti kruhy ve sportovní gymnastice.

Na OH 1924 v Paříži se Bedřich Šupčík zapsal zlatým písmem do historie, když díky prvenství ve šplhu na laně bez přírazu získal pro Československo vůbec první zlatou medaili pod pěti kruhy.

Závodu na osmimetrovém laně dlouho vévodil Francouz Séguin s časem 7,4 sekundy, silák ze Sokola však jeho výkon dokázal ještě o dvě desetiny vylepšit. V neděli 20. července tak na stadionu v Colombes premiérově vystoupala na nejvyšší stožár československá vlajka.

Rodák z Trumau u Vídně, jenž vyrůstal u tety na Kroměřížsku, přidal v Paříži ještě bronz ve víceboji, na kruzích byl pátý a v přeskoku koně našíř se dělil o šesté místo. Soutěž družstev favorizovaní Čechoslováci kvůli zranění dvou závodníků nedokončili. O čtyři roky později v Amsterodamu přispěl k týmovému stříbru, na bradlech skončil čtvrtý a na kruzích šestý. Vedle tří olympijských medailí se Šupčík podílel na dvou triumfech družstva na mistrovství světa, na MS 1930 v Lucemburku byl druhý na kruzích.

Nedlouho poté ukončil závodní kariéru, dál však cvičil v Sokolu Nusle a vystupoval na exhibicích. Vystřídal několik povolání, než jej infarkt odkázal do invalidního důchodu. Jeho žádost o pomoc a podporu v nouzi byla zamítnuta, protože jako příslušník Sokola byl pro komunistický režim nepohodlný. Zemřel v červenci 1957 ve věku 58 let. Na jeho počest se od roku 1993 koná v Příbrami Memoriál Bedřicha Šupčíka v disciplíně, která mu přinesla olympijské zlato.

výsledky sportovce