Lukáš
Pollert
narozen
24. 03. 1970, Praha
disciplína
C1 závod
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1
Počet stříbrných medailí
1

profil sportovce

Olympijský vítěz ve vodním slalomu. Pod pěti kruhy získal stejně jako na mistrovství světa ještě stříbro, z evropských šampionátů má dva bronzy.

Ačkoli na obnovenou premiéru vodního slalomu pod pěti kruhy v Barceloně 1992 kanoista Lukáš Pollert necestoval jako jeden z aspirantů na medaili a v první finálové jízdě předvedl "eskymáka", v té druhé zachoval pevné nervy, zajel suverénně nejrychlejší čas a nečekaně vybojoval první cenný kov, navíc hned zlato. Na následujících hrách v Atlantě dlouho vedl, nakonec ho mladý Slovák Martikán o pouhých 14 setin odsunul na druhé místo.

Vodní slalom byl u Pollertových rodinným sportem, Lukáš však dlouho dával přednost alpskému lyžování. V roce 1988 už startoval na juniorském mistrovství světa, ale na velký úspěch na divoké vodě si musel počkat. Ke dvěma olympijským medailím přidal na mistrovství světa 1997 v Tres Coroas stříbro, z evropských šampionátů si přivezl dva individuální bronzy.

Popularitu si vydobyl nejen svými výkony, ale i neotřelými názory a hodnotovým žebříčkem, kterými se zřetelně lišil od většiny vrcholových sportovců. Velký rozruch vzbudil tím, že prodal obě olympijské medaile, protože pro něj neměly velkou hodnotu. Utržené peníze pak věnoval protidrogové nadaci Drop In. Sportovní kariéru ukončil v roce 2000, aby se mohl naplno věnovat vystudovanému lékařství. Byl i zastupitelem městské části Prahy 6.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Atlanta 1996
Vodní slalom
C1 závod
2
Barcelona 1992
Vodní slalom
C1 závod
1