Zdeněk
Pecka
narozen
06. 02. 1954, Litoměřice
Datum úmrtí
30. 01. 2024
sport
Veslování
disciplína
párová čtyřka (4x)
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
2

profil sportovce

Dvojnásobný bronzový olympijský medailista ve veslování, na dvojskifu a párové čtyřce vybojoval i pět medailí ze světových šampionátů. Později úspěšný trenér, je členem Síně slávy Unie profesionálních trenérů a od roku 1997 ředitelem sportovního centra v Račicích.

Po bronzu z mistrovství světa v Lucernu 1974 a stříbru o rok později v Nottinghamu odjížděli Jaroslav Hellebrand, Zdeněk Pecka, Václav Vochoska a Vladek Lacina, který v úspěšné lodi nahradil Filipa Koudelu, na hry v Montrealu jako jedni z hlavních kandidátů na medaili. V nově zařazené disciplíně sice Čechoslováci v těžké vodě kanálu Notre Dame po nevydařeném startu nestačili na německou a sovětskou loď, třetí místo si ale bezpečně pohlídali.

Po stříbru z mistrovství světa 1977 v Amsterdamu přesedli Pecka s Vochoskou do dvojskifu a na šampionátu na jezeře Bled v roce 1979 dojeli druzí. Na olympiádě v Moskvě získali i přes Peckovy zdravotní problémy bronz, stejný kov přidali do sbírky o dva roky později na MS v Lucernu. Po rozhodnutí ČSOV nezúčastnit se her v Los Angeles ukončil aktivní kariéru, oženil se s běžkyní Květou Jeriovou a začal pracovat jako trenér. Vedl například Václava Chalupu.

výsledky sportovce

Moskva 1980 Veslování
dvojskif (2x)
3.
Montreal 1976 Veslování
párová čtyřka (4x)
3.
Hry sport disciplína umístění
Moskva 1980
Veslování
dvojskif (2x)
3
Montreal 1976
Veslování
párová čtyřka (4x)
3