Hana
Mašková
narozena
26. 09. 1949, Praha
Datum úmrtí
31. 03. 1972
disciplína
závod žen
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Krasobruslařská mistryně Evropy, bronzová medailistka z olympijských her i světových šampionátů. Díky elegantnímu projevu a skvělým skokům byla velmi populární.

Na hry v Grenoblu v roce 1968 odjížděla Hana Mašková jako úřadující mistryně Evropy z Västeras s medailovými ambicemi. Po povinných cvicích byla čtvrtá, ve volné jízdě se posunula na třetí místo za Američanku Flemingovou a svou velkou soupeřku Seyfertovou z NDR. Jejich souboj patřil k ozdobám her. Pod pěti kruhy startovala i o čtyři roky dříve v Innsbrucku, kde jako patnáctiletá obsadila patnácté místo.

Pražská rodačka chodila místo do školky bruslit na Štvanici, kde si temperamentní dívenky s uhrančivým pohledem všiml bývalý mistr republiky Karel Glogar. Později se jí ujala trenérka Míla Nováková, v polovině 60. let převzala Mašková post domácí jedničky od Jany Mrázkové. Jejím prvním mezinárodním úspěchem bylo druhé místo na mistrovství Evropy 1967 v Lublani, v témž roce skončila třetí na MS ve Vídni.

Bronz získala i o rok později v Ženevě, na ME 1969 v Ga-Pa ji porazila pouze Seyfertová. Krátce poté odešla pětinásobná mistryně republiky k profesionálům do proslulé lední revue Holiday on Ice. Na jaře 1972 tragicky zahynula při autonehodě na jihu Francie.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Grenoble 1968
Krasobruslení
závod žen
3
Innsbruck 1964
Krasobruslení
závod žen
15.