Vladimír
Kocman
narozen
05. 04. 1954, České Budějovice
sport
Judo
disciplína
nad 95 kg
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Díky bronzu z roku 1980 první čs. olympijský medailista v judu, cenné kovy získal i na mistrovství světa a Evropy. Je členem Síně slávy českého juda.

Po volném losu v prvním kole a výhře nad Nizozemcem Adelaarem ve druhém podlehl Vladimír Kocman v Moskvě v nejtěžší hmotnostní kategorii pozdějšímu vítězi Francouzi Parisimu. V opravách si poradil jak s Polákem Reszkem, tak v souboji o třetí místo s Britem Radburnem, jehož díky zdařilé učimatě porazil na ipon.

Českobudějovického rodáka zlákalo judo v šestnácti letech, po gymnáziu narukoval do Dukly Banská Bystrica. Tam zůstal i po skončení základní vojenské služby. První velkou medaili získal na mistrovství Evropy 1980 ve Vídni, kde byl třetí bez rozdílu vah. Ve stejné kategorii vybojoval na MS 1983 v Moskvě stříbro, ve váze nad 95 kg přivezl bronz z MS 1981 a ME 1984.

Závodní činnost ukončil mnohonásobný mistr republiky v roce 1985, poté dlouhá léta předával svoje zkušenosti mladým judistům. Vedle toho podnikal v oblasti sportovních potřeb, je rovněž zakládajícím členem křesťanského sboru Naděje.

výsledky sportovce

Moskva 1980 Judo
nad 95 kg
3.
Hry sport disciplína umístění
Moskva 1980
Judo
nad 95 kg
3