Jakub
Hanák
narozen
26. 03. 1983, Uherské Hradiště
sport
Veslování
disciplína
párová čtyřka (4x)
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet stříbrných medailí
1

profil sportovce

Veslař, člen stříbrné olympijské párové čtyřky. Medaili stejné hodnoty vybojoval i na mistrovství světa, s osmou slavil evropské zlato.

Po nečekaném druhém místě na světovém šampionátu 2003 v Miláně odjížděli David Jirka, Jakub Hanák, David Kopřiva a Tomáš Karas o rok později na hry do Atén s medailovými ambicemi. Formu potvrdili svěřenci trenéra Sergeje Kruťjakova už v rozjížďkách, kde nejrychlejším časem vylepšili olympijské maximum. Po výhře v semifinále se dlouho drželi v čele i v jízdě o medaile, ve druhé polovině se před ně dostali Rusové. Díky drtivému finiši svedla česká posádka úspěšný souboj o stříbro s Ukrajinci a Poláky.

Rodák z Uherského Hradiště přešel ještě na základní škole od basketbalu k veslování. Na juniorských mistrovstvích světa získal na dvojskifu stříbro a bronz, do párové čtyřky usedl již jako člen Slavie Praha. Po Aténách už se úspěšné párové čtyřce v obměněném složení tolik nedařilo, na následujících hrách v Pekingu nepostoupila do velkého finále. V témž roce ukončil Hanák kariéru, později pracoval jako projektový manažer.

výsledky sportovce

Peking 2008 Veslování
párová čtyřka (4x)
10.
Atény 2004 Veslování
párová čtyřka (4x)
2.
Hry sport disciplína umístění
Peking 2008
Veslování
párová čtyřka (4x)
10.
Atény 2004
Veslování
párová čtyřka (4x)
2