Rudolf
Burkert
narozen
31. 10. 1904, Polubný
Datum úmrtí
07. 06. 1985
disciplína
velký můstek individuální závod
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
1
Počet účastí na Olympijských hrách
1

profil sportovce

Díky bronzu ve skocích na lyžích se v roce 1928 stal prvním československým medailistou na zimních olympijských hrách. Na přelomu 20. a 30. let patřil k evropské špičce i v severské kombinaci, v níž se stal mistrem světa.

Na můstku ve Svatém Mořici předvedl Rudolf Burkert v dramatickém závodě skoky dlouhé 57 a 59,5 metru a obsadil třetí příčku za Nory Andersenem a Sigmundem Ruudem. Senzačně tak narušil medailovou nadvládu skandinávských skokanů, což se znovu povedlo až o 28 let později Němci Glassovi. V severské kombinaci sice předvedl nejdelší skok soutěže, kvůli nevydařenému běhu ale skončil až dvanáctý.

Rodák z Polubného na Jablonecku byl jako sudetský Němec členem Svazu německých lyžařských spolků se sídlem v Liberci. Na mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo v roce 1927 vyhrál při neúčasti několika Skandinávců severskou kombinaci, o šest let později skončil na MS v Innsbrucku druhý ve skocích. Následující rok ukončilo jeho kariéru zranění nohy, kvůli tomu během druhé světové války unikl službě v německé armádě. Po válce Burkert pracoval jako řidič a vlekař na Tanvaldsku, koncem 60. let emigroval do západního Německa.

výsledky sportovce

Svatý Mořic 1928 Skok na lyžích
velký můstek individuální závod
3.
Svatý Mořic 1928 Severská kombinace
individuální závod
12.
Hry sport disciplína umístění
Svatý Mořic 1928
Skok na lyžích
velký můstek individuální závod
3
Svatý Mořic 1928
Severská kombinace
individuální závod
12.