Softball
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Česká softballová asociace
Zátopkova 100/2, 16017 Praha 6 - Strahov
Telefon : 242429230
Kontakty
e-mail : info@softball.cz
web: www.softball.cz
sociální sítě

Profil sportu

Softball je kolektivní míčová hra, která patří spolu s baseballem nebo kriketem do rodiny pálkovacích sportů. Od baseballu se liší především menší prostorovou náročností, stylem nadhozu a větším, žlutým míčkem. Hrají ji dvě družstva o minimálně devíti hráčích. Družstva se střídají ve hře v útoku (pálkaři) a v obraně (polaři).

Hráči na pálce nastupují podle pevně daného pořadí do území pro pálkaře a pokouší se odpálit soupeřem nadhozený míč do hřiště. Odpálením míče se role pálkaře mění v roli běžce, který snaží se postoupit po metách co nejdál. Metu získá tak, že k ní doběhne a dotkne se jí dříve, než mu v tom polaři zabrání. Běžci se po metách posunují po odpalu dalšího pálkaře nebo dle vlastního uvážení v rozehře. Družstvo získává bod ve chvíli, když běžec postupně proběhne přes všechny čtyři mety.

Polaři se snaží zabránit postupu soupeřů a znemožnit jim tak získání bodu – vyautovat je. Ve chvíli, kdy se jim v jedné směně podaří vyautovat tři soupeřovy hráče, vymění se role polařů a pálkařů. Utkání není omezeno časem, nýbrž sedmi směnami (každé družstvo je 7x v poli a 7x na pálce). Při nerozhodném výsledku se nastavuje vždy jedna další směna až do rozhodnutí.

Základ československého softballu se datuje do roku 1919, kdy plzeňský profesor Machotka (Čech z americké Omahy) vedl kurs playgroundballu, ze něhož se později vyvinul softball. Dalším mužem, který se o rozvoj této hry u nás zasloužil nejvíce, byl Joe (Josef) First. Na přelomu 50. a 60. let 20. století se začíná softball hrát i v neorganizovaných turnajích v Praze, v Brně, v Přerově či v Hradci Králové.Velký zlom v historii československého a českého softballu pak přichází v roce 1992, kdy se organizačně odděluje od baseballu.

Nejvyšší celostátní soutěž, která je rozdělena na dlouhodobou základní část a podzimní play-off, hraje osm ženských a stejný počet mužských týmů. Česká mužská i ženská softballová reprezentace patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější v Evropě, a neztratí se ani na světové úrovni. Softball řídí v České republice od roku 1993 Česká softballová asociace.