Baseball
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Česká baseballová asociace
Zátopkova 100/2, 16017 Praha 6 - Strahov
Telefon : 242429211
Kontakty
e-mail : baseball@baseball.cz
web: www.baseball.cz
sociální sítě

Profil sportu

Slovo baseball pochází z anglického spojení slov base – meta a ball – míč. Jde o kolektivní míčovou hru, ve které spolu soupeří dva týmy po devíti hráčích. Útočící hráč (pálkař) se snaží trefit míč nadhozený bránícím hráčem.

Bod získá ten tým, jehož pálkař stihne oběhnout všechny čtyři mety rozmístěné na čtvercovém poli, aniž by byl vyautován. To se stane tehdy, chytne-li jeden z bránících hráčů odpálený míček dříve, než pálkař doběhne na některou metu, nebo tehdy, když se obránce dotkne běžce mimo metu míčkem. Vyautován je útočník také tehdy, když se mu nepodaří míček odpálit. Pokud nedojde k vyautování, zůstává pálkař na té metě, kam stihl doběhnout, než soupeř zachytil míček.

Po dalším úspěšném odpalu některého ze spoluhráčů běží pálkař na další metu. Je proto výhodné odpálit míček co nejdál. Pokud hráč dosáhne homerunu, stihne oběhnout všechny mety naráz a získává tak rychlý bod. Pokud bránící mužstvo vyautuje tři hráče soupeře, nastupuje na pálku a stává se útočícím týmem. Tohle střídání se nazývá směna, každý zápas má devět směn. Vítězem se stává ten tým, který získá více bodů.

Baseball je populární hlavně na americkém kontinentu. V USA se hraje nejslavnější ligová soutěž světa – Major League Baseball (MLB). Další základnou hráčů a fanoušků baseballu je jihoamerický kontinent. Velkou popularitu v posledních letech získal také v Asii (Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan), své fanoušky má rovněž v Austrálii a Jihoafrické republice.

První náznaky baseballu přišly na naše území s americkou organizací YMCA ve 30. letech 20. století. Pravidelná baseballová soutěž se v Československu hrála od roku 1970. Po rozpadu federace se v ČR hraje Česká baseballová Extraliga, v níž získali už 22 mistrovských titulů Draci Brno.

Na olympiádě má baseball dlouhou historii coby ukázkový sport (již od roku 1912). Oficiálním sportem byl baseball od OH 1992 v Barceloně. V roce 2005 byl z her vyřazen, poslední olympijské vítězství tak slavila Jižní Korea na OH 2008. V roce 2016 schválil MOV znovupřijetí baseballu mezi olympijské sporty. Svůj turnaj však s určitostí budou mít baseballisté zatím jen na OH v Tokiu. V roce 2024 baseball na OH v Paříži nebude.

Disciplíny

  • Baseball (muži)