Vladimír
Martinec
narozen
22. 12. 1949, Lomnice nad Popelkou
sport
Lední hokej
disciplína
turnaj mužských týmů
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet stříbrných medailí
1
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Slavný hokejový útočník, trojnásobný mistr světa a držitel stříbrné a bronzové medaile z olympijských her. Na světových šampionátech získal ještě pět stříbrných a tři bronzové medaile, jako asistent trenéra nechyběl na přelomu tisíciletí u zlatých úspěchů reprezentace. V roce 2001 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Na hrách v Sapporu v roce 1972 čs. tým kromě Sovětského svazu překvapivě nestačil ani na mladé Američany, alespoň bronz mu zajistilo těsné vítězství nad Švédskem. O čtyři roky později v Innsbrucku poznamenala mužstvo trenérské dvojice Karel Gut, Ján Starší chřipková epidemie. Výhra nad Polskem byla kontumována kvůli dopingu kapitána Františka Pospíšila, jenž užil kodeinové tablety proti kašli. Přesto hráči se lvíčkem na dresu bojovali při absenci Kanady a Švédska až do konce o zlato a v rozhodujícím duelu se SSSR ještě čtyři minuty před koncem vedli 3:2. Nakonec ale favorizovanému soupeři podlehli 3:4 a skončili druzí.

Pravé křídlo Vladimír Martinec patřil díky šikovným rukám, kreativitě a daru improvizace k vůdčím postavám slavné generace 70. let. V reprezentaci nastoupil hráč přezdívaný Marcello k 289 utkáním a vstřelil 155 gólů, dalších 343 jich přidal v lize v barvách Pardubic. Dva tituly získal jako trenér Tesly, kam se vrátil po angažmá v Německu. V roli asistenta byl jak u senzačního triumfu pod pěti kruhy v Naganu, tak u zisku tří titulů mistrů světa v letech 1999 až 2001.

výsledky sportovce

Lake Placid 1980 Lední hokej
turnaj mužských týmů
5.
Innsbruck 1976 Lední hokej
turnaj mužských týmů
2.
Sapporo 1972 Lední hokej
turnaj mužských týmů
3.
Hry sport disciplína umístění
Lake Placid 1980
Lední hokej
turnaj mužských týmů
5.
Innsbruck 1976
Lední hokej
turnaj mužských týmů
2
Sapporo 1972
Lední hokej
turnaj mužských týmů
3