Miloslav
Mečíř
narozen
19. 05. 1964, Bojnice
sport
Tenis
disciplína
dvouhra
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Tenista, který ke dvěma grandslamovým finále přidal olympijské zlato ve dvouhře a bronz ve čtyřhře.

Na obnovenou premiéru tenisu pod pěti kruhy po 64 letech Miloslav Mečíř odletěl jako nasazená trojka a semifinalista Wimbledonu, ale celý rok se potýkal se zraněním páteře. V Soulu postupně porazil Němce Jelena, Brita Batese, Francouze Forgeta, Nizozemce Schaperse a v semifinále po pětisetové bitvě i největšího favorita soutěže Švéda Edberga. Ve finále vyhrál první set Američan Mayotte, ale další tři ukořistil čs. tenista. Kromě zlata si Mečíř z jihokorejské metropole odvezl spolu s Milanem Šrejberem i bronz ze čtyřhry.

Tenista, kterému se kvůli pohybu po dvorci přezdívalo Velká kočka, začínal s tenisem v rodných Bojnicích. V roce 1980 se stal dorosteneckým mistrem republiky, o dva roky později už debutoval v Davisově poháru. Ve světovém žebříčku to vítěz 11 turnajů ve dvouhře a devíti ve čtyřhře dotáhl nejvýš na čtvrté místo, ve finále US Open 1986 i Australian Open 1989 podlehl Ivanu Lendlovi.

Kvůli dlouhodobým problémům s páteří Mečíř ukončil kariéru v roce 1990, kdy mu bylo teprve 26 let. Poté byl předsedou tenisového klubu Slovan Bratislava či nehrajícím kapitánem daviscupového týmu Slovenska. Věnoval se i trénování, mezi jeho svěřence patřil hráč první světové desítky Karol Kučera. Jeho syn Miloslav byl rovněž profesionálním tenistou.

výsledky sportovce

Soul 1988 Tenis
dvouhra
1.
Soul 1988 Tenis
čtyřhra
3.
Hry sport disciplína umístění
Soul 1988
Tenis
dvouhra
1
Soul 1988
Tenis
čtyřhra
3