Londýn hledá 8000 běžců s pochodní

Londýn 2012
Londýn 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Každý, komu je alespoň dvanáct let a žije na území Velké Británie, může snít o tom, že se zapojí do štafety s olympijskou pochodní. Organizační výbor letních olympijských her 2012 totiž vyhlásil konkurz na osm tisíc členů štafety.

Devadesát procent nosičů pochodně přitom bude vybráno právě z řad veřejnosti. Za tímto účelem začala kampaň Moment to Shine (Chvíle zazářit), jejímž cílem je vybrat ze všech kandidátů ty nejlepší. Stalo se tak rok předtím, než oheň připutuje za kanál La Manche.

Hledají se inspirativní osobnosti, kterým se dostane cti nést slavnou pochodeň při jejím putování po Velké Británii.

Očekává se, že polovina nosičů pochodně bude pocházet z věkové skupiny mezi dvanácti a čtyřiadvaceti lety. Každý z uchazečů se musí prezentovat osobním příběhem, co dokázal nebo jaký přínos má pro svou komunitu.

„Nést olympijský oheň je ohromná čest. Od této chvíle mají lidé možnost takto ocenit výjimečné osobnosti ze svého okolí tím, že je nominují,“ vysvětlil princip hledání šéf organizačního výboru Sebastian Coe.

Lidé se tedy nemohou do štafety hlásit sami, ale musí je někdo nominovat. Nominující člověk musí zároveň v textu o rozsahu 150 slov stručně napsat, proč by měl kandidát nést pochodeň. Potenciální běžce s pochodní mohou lidé nominovat po dobu šesti týdnů na stránce www.london2012.com/olympictorchrelay. Uzávěrka nominací bude ve středu 29. června minutu před půlnocí. Pak se začnou kandidáti vyhodnocovat v jednotlivých britských regionech.

Jména šťastlivců, kteří se chopí pochodně, budou známa od ledna 2012.

Olympijský oheň bude putovat napříč Velkou Británií po dobu sedmdesáti dnů. Trasa je vymyšlena tak, aby z kteréhokoliv místa byla přístupná do hodiny cesty pětadevadesáti procentům britské populace.

Z Řecka, kde se antické olympijské hry zrodily a kde se vždy ve jménu této tradice nový olympijský oheň zapaluje, přiletí pochodeň na ostrovy za necelý rok, v pátek 18. května. Štafeta vyrazí z Londýna následujícího rána a každý den si pochodeň ve štafetě předá zhruba 110 lidí. Po 70 dnech se oheň vrátí zpět do britské metropole.

-ted-

líbil se ti článek?