Pohled Jana Železného: Zachovejte sport na veřejnoprávním kanálu!

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V poslední době se živě diskutuje o České televizi. Pozornosti neušel ani kanál ČT4. Bohužel zaznamenávám názory, že specializovaný kanál věnující se sportu nepotřebujeme.

Nejsem odborník na veřejnou službu ani na média obecně. Můžu však přispět pohledem bývalého sportovce, který měl tu čest reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách. Zároveň vidím sport i z „druhé“ strany, tedy z pozice člena Mezinárodního olympijského výboru.

Sport je fenomén, který nemá ve světě obdoby. Není to libůstka pár stovek vyvolených profesionálů. Vždyť jen v Česku se mu organizovaně věnuje přes dva miliony obyvatel ve všech odvětvích a disciplínách. Vychovává vzory pro mládež. Zlepšuje kvalitu života, přináší emoce, učí nás vítězit, ale i prohrávat. V neposlední řadě přináší na daních nemalé peníze do státního rozpočtu. Šetří i prostředky ve zdravotnictví. Je totiž nejlepší prevencí.

Sportovci nejsou jen další nátlakovou skupinou, která čeká s nataženou dlaní. V západní Evropě o tom vědí své. Příkladem nám může být Anglie či Německo, kde dávají ve veřejném prostoru sportu čím dál více místa a nikoho to nenapadne zpochybňovat.

Bohu dík, že v situaci, kdy sport zoufale shání každou korunu, existuje veřejnoprávní ČT4. Nedovedu si představit, jak bychom vysvětlovali sponzorům, že český sport mizí z obrazovek. A k tomu by při zrušení „čtyřky“ došlo.

Pokud bychom vyklidili prostor pro komerční televize, česká stopa, menšinové disciplíny či obchodně méně zajímavé sporty by se ztratily a s ním i možnost, jak sportu finančně pomoci. Zároveň bychom přišli o jeden ze způsobů, jak oslovovat mladé a přitáhnout je ke sportu a aktivnímu způsobu života.

Proto jednoznačně podporuji zachování a další rozvoj ČT4.

Jan Železný

Člen Mezinárodního olympijského výboru
Trojnásobný olympijský vítěz


líbil se ti článek?