Evropský olympijský festival mládeže v Turecku se rychle blíží

EYOF 2011
EYOF 2011
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Poslední dny scházejí do zahájení Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF) v tureckém Trabzonu.

Mezi čtyřmi tisícovkami mladých sportovců ze 49 zemí nebude scházet ani česká výprava vedená šéfem mise Františkem Dvořákem. Hry se uskuteční od 23. července do 30. července 2011.

Čtyři desítky českých reprezentantů

Českou republiku bude reprezentovat celkově devětatřicet sportovců a devatenáct členů doprovodu. Naše sportovce osobně podpoří předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a generální sekretář Petr Hrubec.

Češi budou v Turecku obhajovat sedm medailí, které vyválčili na předcházející letní edici EYOF ve finském Tampere. Ze severu Evropy si před dvěma lety odvezli dvě zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. „Ale je velmi těžké prognózovat ambice současné výpravy, protože v mladších věkových kategoriích je výkonnost poněkud méně ustálená. Na medailové úspěchy z Tampere ale chceme pochopitelně navázat. Osobně říkám, že tři medaile by byly úspěchem,“ zdůrazňuje Dvořák.

V roli šéfa české výpravy už má v souvislosti s hrami v Trabzonu velkou porci práce za sebou. „Trabzon jsme navštívili společně s kolegou Janem Hrdinou v polovině května na semináři šéfů misí. Trochu jsem žasl, protože dva měsíce před začátkem soutěží sportoviště vypadala nedokončeně. Ale zhruba za měsíc jsme dostali zprávy včetně fotografií, že vše už je řádně připravené. Tak snad nebude žádný zádrhel,“ popisuje Dvořák.

Na místě ho coby šéfa výpravy nečeká žádná rekreace. „Vše musí běžet hladce. Je to multisportovní akce, takže doprava na tréninky, na závody, regenerace, fungování lékařů, maséra nebo fyzioteraupeta a další věci jsou po organizační stránce poměrně náročné,“ říká Dvořák.

Odlet speciálem z Kbel

Česká výprava odlétá vojenským speciálem z pražských Kbel do Turecka v sobotu 23. července. Na palubě bude 39 sportovců – dvanáct atletů (6 chlapců+6 dívek), tři cyklisté (3+0), šest gymnastů (3+3), šest judistů (3+3), osm plavců (4+4) a čtyři tenisté (2+2). Bohužel chybí zastoupení v kolektivním sportu, český tým tak ze sportů, v nichž se bude soutěžit, zasáhne jen do všech individuálních disciplín. Na programu jsou basketbal, házená a volejbal.

Evropský olympijský festival mládeže se pořádá od roku 1991. Jeho duchovním otcem je současný šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Festival se koná jednou za dva roky, od roku 1993 jak ve verzi zimní, tak letní. Zimní EYOF letos hostil Liberec.

-ted-

Na fotografii Martin Vinš, zlatý medailista zTampere (běh, 400 metrů). Autor: sk


líbil se ti článek?