Sport o víkendu: Běžci uctí stoleté výročí tragédie Hanče a Vrbaty

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V neděli to bude přesně sto let, kdy se stala jedna z nejproslulejších českých sportovních tragédií. O Velikonocích 1913 během mezinárodního závodu v běhu na lyžích zahynuli na krkonošských hřebenech český závodník Bohumil Hanč i jeho přítel Václav Vrbata.

V předvečer tohoto výročí se na Horních Mísečkách uskuteční v rámci republikového šampionátu Hančův memoriál, tedy běh mužů na 50 km a žen na 30 km. A na den přesně vyrazí na trať závodu i veřejnost.

Na startu mistrovství republiky se objeví Jiří Magál, Aleš Razým, Dušan Kožíšek, Eva Vrabcová-Nývltová a další reprezentanti. Nepoběží Lukáš Bauer, který je na finále SP ve Falunu, a nemocný Martin Jakš.

Tragický osud Hanče a Vrbaty naplnilo před sto lety nevyzpytatelné krkonošské počasí. Hanč sice už ani startovat neměl, ženě slíbil, že se závoděním skončí: královskou tratí poblíž jejich domova v Hrabačově na Jilemnicku se chtěl rozloučit. Ten den panovalo příjemné počasí, teploty byly několik stupňů nad nulou, takže šestice závodníků vyjela na trať jen nalehko, aniž by měli čepice a rukavice. Když se pak počasí prudce zhoršilo, všichni běžci vzdali – až na Hanče. Na Zlatém návrší potkal kamaráda Vrbatu, který mu dal svůj kabát i čepici, a Hanč pokračoval na Mísečky. V mlze, vánici a mrazu nakonec nepřežil ani jeden z nich...

„Chceme i nadále mladší generaci připomínat historii, krásu, ale i nebezpečí sportu a hor. Běh na lyžích se provozuje v nádherném prostředí zimních zasněžených hor, které přinášejí spoustu nových emocí a přátelství, ale také námahy, obětavosti a odříkání. A proto, až pojedeme zase připomenout hrdinství Bohumila Hanče a Václava Vrbaty k mohyle na Zlatém návrší, přejme si, aby se i v budoucnu naplňovalo heslo našich předků ,Ať to frčí‘,“ řekl pro server slcr.cz jeden z hlavních organizátorů letošního závodu Stanislav Henych, stříbrný z MS 1974.

K uctění památky obou lyžařů se uskuteční vedle závodu i několik dalších akcí. V pátek v 16:00 proběhne pietní akt u hrobů Hanče a Vrbaty v Mříčné a v Jilemnici, a také u Hančova domu v Hrabačově, odkud se vydal na poslední závod. Setkají se také obě rodiny – Hančova a Vrbatova. V sobotu v 11:00 pak bude odhalena pamětní deska na Hančově rodném domě na Benecku.

V den staletého výročí se ve stopách Hanče a Vrbaty vydají všichni, kdo mají rádi běžky (10:00), v 16 hodin pak položí věnce u mohyly na Zlatém návrší.

Z víkendového sportovního programu

Sobota

Horní Mísečky: Hančův memoriál – MČR v běhu na 50 km a žen na 30 km (09:00).

Špindlerův Mlýn: MČR ve sjezdovém lyžování – obří slalom mužů (8:45).

Cheb: turnaj házenkářek O štít města Chebu – Česko – Tunisko (13:00).

Neděle

Špindlerův Mlýn: MČR ve sjezdovém lyžování – slalom mužů a žen (8:45).

Praha: Halové MČR v plážovém volejbale mužů (Beachklub Pankrác).


líbil se ti článek?