Pětibojař Svoboda má senzační zlato, oštěpař Veselý čtvrtý

Londýn 2012
Londýn 2012
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Zlatou medaili a navrch olympijský rekord 5928 bodů si z Londýna odveze moderní pětibojař David Svoboda! Dokázal tak narušit dosavadní zlatou ženskou nadvládu a zařadil se po bok letošních českých olympijských vítězek Mirky Knapkové a Barbory Špotákové. Česko má dohromady už devět medailí.

„Je to senzace, jsem v euforii,“ jásal Svoboda. „Celý den jsem se snažil hlavu udržovat v klidu a být nohama na zemi. Snažil jsem se nepřipouštět si, že jsem na olympiádě, a jako zázrakem se to podařilo,“ poodhalil Svoboda svou zlatou londýnskou taktiku.

Do závodu vstoupil český moderní pětibojař ve velkém stylu – v šermu vyrovnal olympijský rekord výkonem 1024 bodů, když vyhrál 26 ze 35 zápasů. V plavání byl sice až sedmnáctý se ziskem 1304 bodů, v následujícím parkúru, v němž při hrách v Pekingu selhal vinou špatného koně, se vrátil do špičky (1132 bodů) a do běžecké části startoval jako první. Při střelbě sice jednou zaváhal a pustil před sebe Číňana Čung-žunga, ale možná to byl klíčový moment celého závodu. Čínský závodník totiž nasazené tempo nezvládl a v posledním okruhu mu Čech nedal šanci. Za poslední část získal 2468 bodů, celkem tedy 5928 bodů. Další český závodník Ondřej Polívka dokončil moderní pětiboj na patnáctém místě se ziskem 5652 bodů.

Jestliže se jméno Davida Svobody v souvislosti se zlatem v médiích příliš často neskloňovalo, za žhavého adepta na vítězství byl označován oštěpař Vítězslav Veselý. Ve středeční kvalifikaci sice hodil osobní rekord 88,34 metru a jasně vyhrál, ale v sobotním finále se svému kvalifikačnímu výkonu nedokázal přiblížit. Poslední, šestý pokus sice poslal do vzdálenosti 83,34 metru, ale na víc než čtvrté místo to nestačilo. Senzačně zvítězil Walcott z Trinidadu a Tobaga (84,58 m), Nor Thorkildsen nedokázal potřetí v řadě na olympiádě vyhrát a byl nakonec až šestý (82,63 m). Jan Železný tak zůstává jediným oštěpařem, který získal tři zlata v řadě.

Ženská štafeta na 4x400 metrů ve složení Denisa Rosolová, Zuzana Bergrová, Jitka BartoničkováZuzana Hejnová doběhla sedmá, Lucie Pelantová v chůzi na dvacet kilometrů obsadila 35. pozici.

V závodě žen na horských kolech česká bikerka Kateřina Nash do boje o medaile nezasáhla. Do cíle dojela čtrnáctá, na vítěznou Francouzku Bressetovou ztratila pět a půl minuty. „Neměla jsem svůj den, soupeřky byly rychlejší,“ prohlásila Nash.

líbil se ti článek?