František Dvořák ze semináře šéfů misí: Sportoviště na OH 2012 jsou skvěle připravena

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Necelý rok přes začátkem letních olympijských her navštívil v tomto týdnu britskou metropoli Londýn místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák. „Zúčastnil jsem se tam tradičního semináře šéfů misí, který se vždy koná rok před hrami,“ upřesnil Dvořák.

Podle jeho slov se ve městě nad Temží řešily všechny oblasti, které budou jednotlivé národní olympijské výbory v souvislosti s přípravami na největší sportovní svátek roku 2012 zajímat. „Takže všechno od ubytování, přes sportovně technické, organizační a bezpečností záležitosti. Dostali jsme komplexní finální informace, které nyní použijeme pro vyladění našeho vlastního plánu příprav,“ podotkl Dvořák.

Získané poznatky budou okamžitě vtěleny do příprav ČOV na Londýn 2012. „Budeme jmenovat štáb a šéfa mise. Začnou se řešit všechny potřebné záležitosti, včetně financování a sledování kvalifikačního procesu,“ zmínil místopředseda ČOV.

Po každých hrách zástupci jednotlivých výprav vyplňují dotazník, jehož cílem je zjistit, co by se dalo na příštích hrách zlepšit. Už nyní si Dvořák všiml, že v řadě oblastí došlo oproti posledním hrám k progresu. „Týká se to třeba systému akreditací nebo konečného termínu kvalifikací,“ řekl.

Během svého pobytu v Londýně se také podíval na sportoviště, kde se příští rok bude bojovat o medaile. U drtivé většiny z nich hlásili pořadatelé u příležitosti roku do zahájení stav „připraveno“. „A skutečně, sportoviště jsou skvěle připravena,“ potvrzuje Dvořák. „Na ně jsme se byli podívat hned první dva dny našeho pobytu. Viděli jsme všechny tři hlavní oblasti, tedy centrální Olympijský park, dále pak sportoviště u řeky, kterým zde říkají „river zone“, a pak i sportoviště, která jsou mimo Londýn.“

Velmi podrobně si František Dvořák prohlédl také olympijskou vesnici. Jaká budou kritéria pro umisťování výprav do jednotlivých apartmánů? „Na prvním místě hraje roli rozsah výpravy. Vesnice se skládá z různých, tří až dvanáctipatrových budov. Co se týče umístění sportovců, organizátoři se budou snažit všem výpravám vyjít maximálně vstříc.“

Londýn se v posledních dnech ve světových médiích skloňuje zejména v souvislosti s násilím, které rozhořelo nejen v jeho ulicích, ale i v dalších britských městech. „Za celou dobu, co jsme byli v Londýně, jsme žádné násilí neviděli, ani když jsme byli na obhlídce sportovišť. A to je hotel, kde seminář uskutečnil, přímo v centru města. Jen občas jsme viděli, jak se přesunuje policie, ale to bylo všechno,“ uzavřel Dvořák.

foto: www.olympic.cz / Martin Malý, LOCOG


líbil se ti článek?