Zlatou tečku napsal Kulhavý, pro medali šel v gumákách

Londýn 2012
Londýn 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Nádhernou zlatou tečku napsal za londýnskými olympijskými hrami biker Jaroslav Kulhavý. V dramatickém finiši závodu horských kol nedal šanci Švýcaru Schurterovi a v holínkách si došel na stupně vítězů pro nejcennější medaili. <em>„Vzal jsem si je s sebou, věřil jsem si. Jako první v nich šly tenistky, a když už si je někdo vzal na stupně, tak jsem se rozhodl, že si je vezmu také,“</em> řekl nadšený biker. Česko díky němu získalo v Londýně čtvrtou zlatou medaili, celkově pak desátou.

Závod ho stál obří porci sil a na stupních vítězů si nebyl jistý, jestli udrží rovnováhu. „Po průjezdu cílem jsem měl dojem, že snad umřu. A na stupních jsem nevěděl, jestli mi gumáky neupadnou, nedokázal jsem se udržet rovně,“ líčil mistr světa, Evropy a vítěz Světového poháru z loňského roku.

V letošní sezoně až do olympiády nedokázal na brilantní výkony z loňského roku navázat, ale zlatem svým kritikům dokázal pádně odpovědět. „Většina lidí mě pohřbívala, ale lidi okolo mě podrželi,“ ocenil jezdec, který zvažuje, že ukončí kariéru bikera a přesune se na silnici. „Už se nemám v bikách kam posunout, jedině sbírku rozšiřovat. Nebo můžu jít výš, což představuje silnice,“ zauvažoval olympijský vítěz. Další dva Češi se v závodě vešli do dvacítky, Jan Škarnitzl dojel dvanáctý a Ondřej Cink o dvě pozice za ním.

Při svém olympijském debutu obsadila moderní pětibojařka Natálie Dianová 22. příčku, když získala 5048 bodů. Maratónec Jan Kreisinger doběhl na 67. pozici v čase 2:25:03, se ztrátou třinácti minut na vítězného Uganďana Kiproticha.

líbil se ti článek?