Londýn předal letní štafetu Riu de Janeiru

Londýn 2012
Londýn 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Symbolickým předáním štafety dějišti příštích letních her v Riu de Janeiru 2016 skončila olympiáda v Londýně. „Viděli jsme skvělé zakončení skvělých her. Potřetí našem město dostalo důvěru mezinárodního olympijského hnutí a potřetí jsme důvěru naplnili. Udělali jsme to dobře,“ řekl šéf organizačního výboru Sebastian Coe během závěrečného ceremoniálu.

Českou výpravu na něj v roli vlajkonošky přivedla zlatá oštěpařka Barbora Špotáková. „Moc se mi to líbilo, ale bylo to moc krátký. Užila jsem si to, protože v Pekingu jsem na zahájení ani zakončení nebyla,“ řekla olympijská vítězka. Také do Londýna přiletěla až na druhou půlku her.

Mezi defilujícími českými sportovci byli i další dva zlatí medailisté. Moderní pětibojař David Svoboda vyhrál v sobotu, biker Jaroslav Kulhavý jen pár hodin před závěrečným ceremoniálem. „Byl pěkný, i když trochu dlouhý. Na konci jsem byl trochu mrtvý, ale jsem rád, že jsem tu mohl být, že jsem to stihl,“ usmál se Kulhavý s medailí na krku.

Režisér Kim Gavin postavil zakončení her především na britské hudební scéně, kromě jiných rozpálily Olympijský stadion melodie od Blur, Madness, Pet Shop Boys nebo One Direction. Díky archivním záběrům se ceremoniálu zúčastnily i legendy Freddie Mercury a John Lennon. Dále vystoupili Fat Boy Slim, Kaiser Chiefs, George Michael a Muse, Annie Lennox, Liam Gallagher z Oasis si zazpíval s orchestrem – a sešla se i původní sestava Spice Girls.

Pak oheň zhasl, olympijská vlajka byla stažena a velká londýnská party skončila. S tím, že za čtyři roky bude pokračovat v rytmu samby v Riu de Janeiru.

líbil se ti článek?