ČOV podporuje kampaň Hvězdy nepadají z nebe

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ke kampani na podporu českého sportu s názvem Hvězdy nepadají z nebe se připojuje také Český olympijský výbor. Smyslem akce je upozornit na alarmující situaci s financováním českého mládežnického sportu z veřejných rozpočtů.

Jak se podpora českého sportu z veřejných zdrojů mění v čase? „V roce 1990 šla na podporu sportování jednoho dítěte jedna koruna, dnes se o ni dělí čtyři děti,“ zdůraznil místopředseda ČOV Jiří Kejval s tím, že za další tři roky už na jednu korunu bude pět dětí.

Při současném trendu totiž hrozí, že podpora sportu se ještě sníží. Už nyní je Česká republika co se týče podpory sportu mládeže ze zemí Evropské unie až na nelichotivém 25. místě...

„Nad dalším financováním českého sportu visí otazník, neboť peníze, které získával přímo od loterijních společností, hodlá nyní vybrat formou daně stát, přičemž však už neřeší tento další výpadek v systému financování sportu. Tak se může stát, že prostředky používané v minulosti převážně k financování malých tělovýchovných jednot a sportovních klubů – a tedy především mládežnické základny českého sportu – budou chybět,“ uvádí se na facebookové stránce kampaně.

Kampaň Hvězdy nepadají z nebe může přes internet podpořit každý – stačí na webové adrese www.hvezdynepadajiznebe.cz kliknout na odkaz Poslat výzvu do parlamentu. Ke dnešnímu dni bylo už odesláno téměř 18 tisíc výzev.

Do kampaně se zapojily také známé osobnosti sportu a společenského života, například dvojnásobný olympijský vítěz z LOH 1996 v rychlostní kanoistice Martin Doktor, stříbrný olympijský medailista ze ZOH 2006 v běhu na lyžích, dvojnásobný bronzový medailista ze ZOH 2010 Lukáš Bauer, bronzový medailista v ledním hokeji ze ZOH 1992 Petr Bříza, trenér hokejových mistrů světa 1985 a 1996 Luděk Bukač nebo trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák, vítězka tenisového Wimbledonu 2011 Petra Kvitová, mistr světa na skifu Ondřej Synek nebo olympijská vítězka z LOH 2008 v hodu oštěpem Barbora Špotáková.

-ted-

líbil se ti článek?