Šárka Záhrobská kandiduje do Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor navrhne do Komise sportovců MOV úspěšnou alpskou lyžařku Šárku Záhrobskou. Tu vybrali jako nejvhodnějšího kandidáta sami olympionici. „Vzhledem k tomu, že volba proběhne na zimních hrách, byla Šárka velkým favoritem. Věříme, že dokáže oslovit široké spektrum sportovců. Uspět ve volbě však bude velice těžké, volná místa jsou pouze dvě,“ uvědomuje si Petr Koukal, předseda Komise aktivních sportovců ČOV, která Záhrobskou zvolila jako kandidáta.

„Mezinárodní olympijský výbor má jasně stanovené podmínky,“ přibližuje kritéria výběru předseda ČOV Jiří Kejval. „Do komise může být zvolen sportovec, který startoval na hrách ve Vancouveru nebo Londýně nebo bude startovat v Soči. Musí mluvit plynně anglicky nebo francouzsky. Tuto znalost bude místopředseda komise, bývalý britský skeletonista Adam Pengilly, ověřovat telefonickým rozhovorem s každým kandidátem.“

„Je to pro mě samozřejmě velká čest ucházet se jménem České republiky o místu v MOV, zvláště, když tam přede mnou byla Věra Čáslavská nebo Jan Železný. V případě zvolení bych chtěla usilovat o to, aby příprava na závody a vlastní soutěžení bylo vždy během her na prvním místě,“ řekla ke kandidatuře Záhrobská.

O tom, kdo skutečně v komisi MOV zasedne, rozhodnou svým hlasováním sami sportovci příští rok na hrách v Soči.  Zvolení do Komise sportovců MOV, která má 12 volených členů, je zároveň cestou ke členství v MOV samotném.

Posledním zástupce České republiky v této komisi byl Jan Železný, který zde působil od olympiády v Aténách 2004 do roku 2012. Po něm kandidovala jeho svěřenkyně Barbora Špotáková, zvolena ale nebyla.




líbil se ti článek?