Olympijské hry mládeže skončily, Češi mají dvě medaile

YOG 2012
YOG 2012
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Historicky první Zimní olympijské hry mládeže jsou minulostí. Slavnostní zakončení na Medals Plaza v centru Innsbrucku uzavřelo desetidenní zápolení nejlepších juniorů světa. Češi vezou dvě medaile. Do Prahy se vrací v pondělí dopoledne. „Děkujeme. Byly to úžasné dny. A na shledanou v Lillehameru v roce 2016,“ vysekl poklonu organizátorům prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Nejen medaile

Naši sportovci získali dvě medaile a čtyři šestá místa (skokani 2x, curling, biatlon). „Na rozsah výpravy – 24 závodníků – to jsou velmi dobré výsledky. Nejvíc si samozřejmě ceníme zlaté sdruženáře Tomáše Portyka a stříbrné medaile ve skikrosu, kterou získala Veronika Čamková,“ říká František Dvořák, šéf české mise. 

České úspěchy na YOG 2012

Zlatá medaile
Tomáš Portyk (severská kombinace)
Stříbrná medaile
Veronika Čamková (skikros)
6. místo (4x)
Natálie Dejmková, Tomáš Friedrich (skoky na lyžích)
Jessica Jislová (biatlon, sprint na 6 km)
Tým curlerů
7. místo
Jessica Jislová (biatlon, stíhací závod na 7,5 km)
Smíšená štafeta (biatlon, 7. místo)
Taneční pár Jana Čejková, Alexandr Sinicyn(krasobruslení)
8. místo
Nikola Zdráhalová (rychlobruslení, závod na 500 metrů)
Adam Václavík (biatlon, sprint 7,5 km)
Ondřej Porkert (slopestyle)
Týmy - skoky na lyžích

„Velmi dobře se předvedl curling. Je vidět, že je na vzestupu. Není to jediný úspěch, už na univerziádě byli curleři bronzoví. Je to vítané zviditelnění jejich sportu,“ připomněl Dvořák. „Velmi dobře se představili skokani, radost mi dělá, že jsme se prosadili i v ženské kategorii, která bude zařazena na programu v Soči. A samozřejmě parádní byla kombinace, to je tradiční česká disciplína.“

Češi se drželi i v alpském lyžování. V porovnání se světovou konkurencí uspěla nejlépe Dominika Drozdíková, ve slalomu uzavírala elitní desítku.

V dobrém světle se předvedlo rychlobruslení. „Kouzelník“ Petr Novák přivezl do Innsbrucku patnáctiletou Nikolu Zdráhalovou, která ještě před půl rokem hrála hokej… V závodě na 500 metrů obsadila skvělé osmé místo.

Vysoká konkurence

„To, že jsme tady měli jen 24 borců, neznamená, že jsme nechtěli poslat víc sportovců,“ upozorňuje František Dvořák. Konkurence byla opravdu veliká a kvalifikace velmi tvrdá. Mrzí mě, že nejeli hokejisté, to je bolavé místo. Je třeba s tím něco dělat. Věřím, že v Lillehameru už české družstvo bude.“

Organizace na vysoké úrovni

Bylo znát, že si organizátoři dali záležet i na těch nejmenších detailech, ať už šlo o ubytování v Olympijské vesnici, stravování, technické zabezpečení zájezdů či dopravu. „Innsbruck má se sportem bohaté zkušenosti. Vždyť se tu konaly už dvě dospělé olympiády či zimní univerziáda. Čekal jsem, že to bude na vysoké úrovni, což teď můžu jen potvrdit,“ podotýká Dvořák.

Kulturní program – obavy byly zbytečné

Součástí ZOH mládeže byl i tzv. „Kulturně-vzdělávací program“. Název to není příliš lákavý. Navíc účast byla povinná. Ale realita byla jiná. Nejrůznější soutěže, semináře, debaty s olympijskými vítězi, kurzy správného vaření, tance či bubnování měly mezi sportovci velký ohlas.

„Bylo to dobře zorganizováno, soutěžním způsobem“ pochvaluje si Dvořák. Navíc aktivity byly strategicky umístěny v Kongresovém centru v centrum Innsbrucku, kde byla také jídelna.

Do programu se zapojili také hvězdní ambasadoři. Korejská krasobruslařka Kim Ju-Na a hvězdná sjezdařka Lindsey Vonn do Innsbrucku přijely osobně. „Ve sportu jsou velmi důležité vzory. Je skvělé, že dorazily,“ uzavírá Dvořák.

Olympijské hry mládeže v číslech

  • 1059 sportovců ze 70 zemí světa (z toho 24 českých).
  • 1440 dobrovolníků.
  • Televizní signál šířen do 70 zemí, včetně ČR.
  • 11 tisíc článků o YOGu ve světových médiích po celém světě.
  • 600 000 shlédnutí olympijských videí na kanálu YouTube.
  • 25 tisíc fanoušků na facebookové profilu YOGu.
  • 117 000 jídel (22 tisíc snídaní, 43 tisíc obědů, 52 tisíc večeří).
  • 375 000 vypitých nealko nápojů.
  • Přibližně 100 000 diváků (nejvíce 15. ledna – 12 985)
  • 4,7 milionu přístupů na web YOGu (www.innsbruck2012.com) od 13. ledna 2012.
  • Prodáno 50 000 položek merchandisingu.
  • 169 079 pasažérů v olympijském dopravním systému.

-sk-
Foto: Alexandr Kliment


líbil se ti článek?