Posádka Jaroslav Radoň a Filip Dvořák trénuje v italském Livignu společně s veslařem Ondřejem Synkem

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Čeští kanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák zahájili cestu do olympijského Londýna v Livignu. Do vyhlášeného italského střediska ležícího v nadmořské výšce 1800 metrů vyrazili s tréninkovou posilou, též závodníkem Dukly Praha, veslařem Ondřejem Synkem.

Radoň s Dvořákem vyjeli pro Česko účastnické místo na olympiádě v Londýně v kategorii C2 1000 metrů na loňském mistrovství světa v Szegedu. O tom, zda se Her skutečně zúčastní, se rozhodne v jarních domácích nominačních závodech. „Pokud půjde vše podle plánu a kluky nepotkají zdravotní problémy, neměli by mít problém,“ shodují se reprezentační kouč Martin Doktor a osobní trenér české Posádky roku 2011 Libor Dvořák.

Pro Radoně s Dvořákem jde o druhé zahraniční přednominační a předolympijské soustředění. Na přelomu loňského listopadu a prosince pobývali v kalifornské Chula Vistě, které trénovali na vodě v Americkém olympijském centru. „Livigno volíme opakovaně pro jeho nadmořskou výšku a výborné podmínky pro přípravu. Jsou zde skvělé běžkařské tratě, na kterých nabíráme silový objem a ještě se pohybujeme v takové nadmořské výšce, která organismu prospívá,“ vysvětluje Libor Dvořák a popisuje, jak došlo ke spojení jeho kanoistické posádky s jedním z nejlepších veslařů planety posledních let: „Samozřejmě u piva. Loni jsem seděl v restauraci s Ondřejovým trenérem Milanem Dolečkem a vymýšleli jsme, jak zlepšit a zatraktivnit přípravu před Londýnem. A domluvili jsme se, že společně vyrazíme do Livigna.“

„Je to správný krok. Už po prvních dnech bylo vidět, že to funguje a společný trénink je přínosem pro nás i pro Ondru,“ hlásí přímo z Livigna Jaroslav Radoň, který přiznává, že veslař je lepším běžkařem než on a jeho parťák. „Ale stále se zlepšujeme a v měřených testech vykazujeme rychlejší a rychlejší časy,“ dodává háček deblkanoe.

O zabezpečení trojice českých olympioniků se kromě osobních trenérů stará také masér František Piškule. „Všichni se vždy těšíme na oběd, který má na starost Milan Doleček, který je profesionální kuchař,“ říká Radoň, který stejně jako Dvořák i Synek, musí zvládnout až tři tréninkové jednotky denně. „Budíček míváme už v půl osmé, od desíti začíná první část, kdy jdeme na dvě až dvě a půl hodiny na běžky. Po poledním klidu startuje ve 14.30 druhá fáze na běžkách. No a v podvečer ještě posilovna. Buď improvizovaná v pokojích, kde děláme hlavně kliky a sedy lehy, a nebo využíváme veřejnou ve městě,“ popisuje tréninkový den Radoň. Stejný režim mají olympionici tři dny po sobě, čtvrtý je odpočinkový. Po něm následuje další třídenní trénink. „Volný den využíváme k regeneraci a také nákupům v bezcelní zóně,“ popisuje Radoň a s nadsázkou sobě vlastní doplňuje: „Večer před dnem volna dodržujeme pitný režim a využíváme soudky plzeňského piva, které jsme dostali při vyhlášení Kanoisty roku 2011. Dopřejeme si i steak, při tréninkových dnech si užíváme výborných italských těstovin.“

-red-

líbil se ti článek?