Olympiáda dětí a mládeže 2012 zahájena

ODM 2012
ODM 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zimní Olympiáda dětí a mládeže začala psát svou pátou kapitolu. Bývalý olympionik ve skocích na lyžích a vnuk legendárního Jiřího Rašky Jan Mazoch v neděli odpoledne přesně v 15:44 hod. v ostravské ČEZ Aréně slavnostně zapálil olympijský oheň a tím oficiálně odstartoval olympijské hry dětí a mládeže do 16 let, které letos pořádá Moravskoslezský kraj.

Minuta ticha za nedávno zesnulého Jiřího Rašku vdechla Oficiálnímu zahájení ODM 2012 nostalgický ráz. Raškův vnuk Jan Mazoch pak převzal po svém dědovi úkol slavnostně zahájit olympiádu. „Nad nabídkou nahradit v této roli dědu jsem neváhal ani chvíli. Skončil tím pro mě náročný týden nabitý emocemi, ale udělal jsem to strašně rád," řekl viditelně dojatý skokan.

Zahájení dokreslilo představení jednotlivých krajských reprezentací, které v roli vlajkonošů vedli bývalí vynikající olympionici. „Mladí sportovci viděli, že úspěšní olympionici jsou také lidé z masa a kostí a že by v budoucnu mohli jejich úspěchy zopakovat. To setkání zasloužilých olympioniků s těmi začínajícími mělo určitě smysl," prohlásil hokejista David Moravec, olympijský vítěz z Nagana 1998 a vlajkonoš Moravskoslezského kraje. Mezi čestnými hosty se objevili například Dana Zátopková, Květa Jeriová-Pecková, František Černík, Táňa Kocembová - Netoličková a další celebrity českého sportu.

líbil se ti článek?