Olympijský oheň se již brzy zažehne v Řecku

Londýn 2012
Londýn 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve Velké Británii se v současné době vše připravuje na štafetový běh s pochodní, která po sedmdesátidenní cestě odstartuje 27. července letní olympiádu v Londýně 2012. Předtím však olympijská pochodeň absolvuje osmidenní maraton po celém Řecku. Právě tam, v kulisách chrámu bohyně Héry ve starověké Olympii, se olympijská pochodeň rozžehne úplně poprvé.

Slavnostní ceremoniál, při kterém dojde k zapálení pochodně slunečními paprsky, se uskuteční 10. května. Poté se po řeckých ostrovech rozeběhne štafeta s pěti sty osobnostmi, která absolvuje 3 000 kilometrů a až do 17. května navštíví 34 měst.

Řecký olympijský výbor již odkryl jméno úplně prvního běžce, který bude mít tu čest nést olympijský oheň pro hry v Londýně. Stane se jím řecký plavec s britskými kořeny Spyros Gianniotis, světový šampion na desetikilometrové trati. Gianniotis je zároveň hlavním adeptem na olympijskou medaili a podle jeho slov bude plavání v Británii stejné, jako by plaval doma.

V poslední den štafety 17. května dorazí olympijská pochodeň na slavný stadion Panathinaiko, kde se uskutečnily první novodobé olympijské hry v roce 1896. Zde bude předána britské delegaci, která s ní o den později přiletí do Velké Británie. Již následující den, 19. května, pak již absolvuje svou 12 800 kilometrů dlouhou cestu, která povede až na Olympijský stadion.

Zajímají vás novinky z olympijského Londýna? Sledujte www.zijemelondynem.cz!

líbil se ti článek?