Životní výročí Mileny Duchkové

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V roce 1960 přivedla paní Duchková svou dceru Milenu k trenérce Marii Čermákové. Malou, uzavřenou, ale už tehdy ctižádostivou a v tréninku nesmírně pracovitou. Brzy se ukázalo, že je i mimořádně talentovaná. Začala skákat do vody a protože byla odvážná, skákání z věže jí šlo lépe než z prkna. Ve čtrnácti byla čtvrtá na mistrovství Evropy, nepatrný kousek od bronzové medaile.

O dva roky později překvapila celý svět, když na XIX. olympijských hrách 1968 v Mexiku porazila ve skocích z věže jak sovětskou závodnici NatalijiLobanovovou, tak Američanku AnnPetersonovou. Přitom do čela klasifikace se dostala až dokonale provedeným šestým skokem, kterým byl velice obtížný jeden a půl překot s dvojitým vrutem.Poslední skoky pak předváděla s nebývalou jistotou. Trenérka Čermáková její výkon komentovala: „Nechtěla jsem věřit jejímu klidu a jistotě, ale zřejmě věděla, oč a proč bojuje.“

Svou suverenitu na věži potvrdila na mistrovství Evropy 1970 v Barceloně, kde opět zvítězila. Přiblížily se XX. olympijské hry 1972 v Mnichově a Milena ve skocích z věže paksvedla nádherný souboj se Švédkou UlrikouKnapeovou, Marinou Janickeovou z NDR a Američankou JanetElyovou. Na jejím konci ji čekala stříbrná medaile. Se stejnými závodnicemi se na věži utkávala i další čtyři roky.

Na prvním mistrovství světa v roce 1973 v Bělehradě i na mistrovství Evropy 1974 ve Vídni znovu prohrála s Knapeovou, ale zatímco na světovém šampionátu byla druhá, na evropském mistrovství obsadila čtvrtou příčku. V létě 1976 odjela ještě na XXI. olympijské hry v Montrealu, ale nové konkurenci už nestačila a propadla se na 22. místo.

V této době Duchková dostudovala stomatologii na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a začala se více věnovat svému zaměstnání. Brzy poté se provdala za Petra Neveklovského. Po narození první dcery emigrovali do Kanady. Rodina se usadila ve Vancouveru, kde si Milena otevřela zubařskou praxi.

Pro Čechy i Slováky objevila krásu skoků do vody. V roce 1983 byla pak jako první sportovec z bývalého Československa uvedena do Síně slávy světového plavání ve městě FortLauderdale na Floridě. Ve středu 25. dubna se dožívá šedesáti let.

František Kolář

foto: esbirky.cz, praha.eu


líbil se ti článek?