Patnáct českých měst opět oslaví Olympijský den během

Olympijský běh
Olympijský běh
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Třiadvacátého června 1894 založil baron Pierre de Coubertin na pařížské univerzitě Sorbonna Mezinárodní olympijský výbor. Právě na toto datum připadá dnes už tradiční Olympijský den.

Po celém světe se slaví běžeckými závody a dalšími sportovními a kulturními programy pro veřejnost. Jinak tomu nebude ani letos. Už tradičně v patnácti městech České republiky se 20. a 21. června vydají na trať běžečtí nadšenci. Podrobné informace o místech a termínech najdete v přehledné tabulce pod článkem. Očekává se, že do akce se v Česku zapojí zhruba deset tisíc sportovců, ale i dětí a hendikepovaných osob. Mezi nejaktivnější města patří dlouhodobě Ostrava. Pro účastníky budou tradičně připraveny odměny v podobě diplomů a triček.

Tradice Olympijského dne vznikla tři roky po druhé světové válce – v roce 1948. Olympijský svátek byl vyhlášen na návrh tehdejšího československého zástupce v Mezinárodním olympijském výboru Josefa Grusse. Profesor Gruss v MOV působil v letech 1929 až 1951 a během aktivní sportovní kariéry se projevoval jako všestranný sportovec: byl jedním z prvních osmi českých hokejistů, kteří reprezentovali Čechy ještě za habsburské monarchie v letech 1908 až 1909, ale také tenistou, šermířem, lyžařem, fotbalistou i atletem. Mimo to byl lékařem a vysokoškolských pedagogem, po druhé světové válce působil jako předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Na počest Olympijského dne se ale začalo běhat až v roce 1987: jedním z prvních měst, kde se běh Olympijského dne konal, byla Praha. Délka trati se liší město od města a stát od státu. Například v Jugoslávii se běhaly stovkové sprinty, ve Švýcarsku dvacet kilometrů.


líbil se ti článek?