TZ - Česká výprava odlétá na Evropský olympijský festival mládeže v Turecku

EYOF 2011
EYOF 2011
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Už v sobotu odlétá výprava mladých českých sportovců do dějiště letního Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF) v tureckém Trabzonu. Soutěže se uskuteční od 24. do 29. července 2011 a Češi na nich budou obhajovat sedm medailí z EYOF v Tampere 2009.

Ze severu Evropy si před dvěma lety odvezli dvě zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. „Je velmi těžké prognózovat ambice současné výpravy, protože v mladších věkových kategoriích je výkonnost poněkud méně ustálená. Na medailové úspěchy z Tampere ale chceme pochopitelně navázat. Osobně říkám, že tři medaile by byly úspěchem,“ zdůrazňuje šéf mise a místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

Českou republiku bude reprezentovat 39 sportovců a devatenáct členů doprovodu. Na palubě vojenského speciálu, který odstartuje z pražských Kbel, bude dvanáct atletů, tři cyklisté, šest gymnastů, šest judistů, osm plavců a čtyři tenisté. Bohužel chybí zastoupení v kolektivním sportu, český tým tak zasáhne jen do všech individuálních disciplín. Kolektivní sporty mají zastoupení v podobě basketbalu, házené a volejbalu.

Mladí sportovci zažijí v Trabzonu olympiádu se všemi atributy. Nebude tedy scházet ani olympijský oheň. Ten byl v květnu zapálen tradičně v Aténách, absolvoval štafetu a na slavnostním zahájení 24. července vzplane na stadionu Hüseyin Avni Aker. „Olympijský oheň jsme měli v Turecku několikrát, ale vždycky směřoval do jiné destinace. Pokaždé jsme snili o tom, abychom oheň hostili v Turecku, a sen se nyní splnil,“ řekl generální ředitel EYOF 2011 Nihat Doker. Olympijská vesnice vznikla na univerzitě Karadeniz. Her se zúčastní 3300 sportovců ze 49 zemí. Soutěžit se bude v šesti individuálních a třech kolektivních sportech.

Evropský olympijský festival mládeže se pořádá od roku 1991. Jeho duchovním otcem je současný šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Festival se koná jednou za dva roky, od roku 1993 jak ve verzi zimní, tak letní. Zimní EYOF letos hostil Liberec.

Na obrázku jeden z maskotů festivalu. Zdroj: www.trabzon2011.org


Oficiální tisková zpráva ke stažení zde.

líbil se ti článek?