Přijďte si v neděli 24. února připomenout zlato z Nagana

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Výjimečnou příležitost, jak si připomenout zlaté medaile z Nagana 1998, budou mít hokejoví fanoušci v neděli 24. února 2013 ve Veletržním paláci v Praze. V prostorách Národní galerie si mohou od 10:00 do 18:00 hodin prohlédnout nejen desítky fotografií Jiřího Koliše z Nagana, ale i řadu autentických předmětů, které pro výstavu zapůjčili hráči a členové realizačního týmu. Vstup na výstavu je zdarma.

Expozici vévodí originální olympijská výstroj Dominika Haška – jeho brankářská helma a maska, lapačka, vyrážečka, hokejka a betony. Vystaveny budou i rukavice a hokejka střelce vítězné finálové branky Petra Svobody, hokejka Jaromíra Jágra, zlatá olympijská medaile nebo hokejka s podpisy všech hráčů, kterou v Naganu věnovali trenéru Ivanu Hlinkovi. Z pozůstalosti trenéra zlatého mužstva bude na výstavě k vidění třeba jeho rukou psaná soupiska, trenérský notýsek, skleněný slon pro štěstí, puk ze semifinálového zápasu s Kanadou nebo autorský obraz, který Ivan Hlinka nazval „Klaun“. Atmosféru turnaje dokreslují dobové japonské noviny, akreditace a fotoaparát Jiřího Koliše. 


Na panelech budou umístěny nejen fotografie Jiřího Koliše, ale i snímky, které v zákulisí, kam se nedostali ani oficiálně akreditovaní fotografové, pořídil manažer mužstva František Černík.

V pondělí se výstava – už bez dobových předmětů a memorabilií – přestěhuje do Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze, kde bude pro veřejnost otevřena od 25. února do 17. března 2013. V průběhu roku 2013 bude ještě k vidění na extraligových stadiónech v různých městech České republiky. 

Pořadateli výstavy fotografií Jiřího Koliše z Nagana 1998 jsou Český svaz ledního hokeje s Českým olympijským výborem. Výstava probíhá pod záštitou Petra Břízy, člena zastupitelstva a předsedy komise pro sport a tělovýchovu Rady hlavního města Prahy. 

líbil se ti článek?