Nadějní sportovci míří na olympijský festival mládeže do rumunského Brašova

EYOFW 2013
EYOFW 2013
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

EYOWF 2013 (European Youth Olympic Winter Festival). Pod touto anglickou zkratkou se ukrývá Zimní evropský olympijský festival mládeže. Na jednu z největších mládežnických sportovních akcí v sobotu 16. 2. odletí i česká výprava.

„První letní festival se konal v roce 1991 v Bruselu. Zimní varianta se poprvé představila o dva roky později v italské Aostě. Fanoušci ho mohou mít ještě v paměti, protože poslední zimní festival hostil před dvěma lety Liberec. Otcem tohoto projektu je současný předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, " říká šéf české mise Martin Doktor o EYOWF. 

Festival se v letní i zimní variantě koná každé dva roky vždy v lichých letech z iniciativy Evropských olympijských výborů (EOV). Letošní ročník hostí rumunské město Brašov ve dnech 17. až 22. února. Jedná se vlastně o evropské juniorské olympijské hry. Sportovci jsou ve věkovém rozmezí 14 – 18 let. EYOWF musí splňovat podobná kritéria jako běžné hry, včetně zahajovacího i závěrečného ceremoniálu. „Pro mladé sportovce to muže být skvělá zkušenost a motivace do dalšího tréninku,” líčí Martin Doktor. 

I pro něj to bude premiéra. Poprvé vede českou výpravu jako šéf mise. „Moc se na to těším a doufám, že se budeme vracet nejen s cennými zkušenostmi, ale i se sportovními úspěchy,“ věří Doktor. Na libereckém EYOWFu v roce 2011 získali Češi dvě medaile. Paralelní slalom ve snowboardingu vyhrála Ester Ledecká a nejcennější kov získal i krasobruslař Petr Coufal. 

Jak se bude české výpravě dařit nyní, budete moci sledovat na stránkách olympic.cz a také na facebookutwitteru Českého olympijského týmu.

líbil se ti článek?