Vyřaďme zápas z programu olympiády, navrhli šéfové MOV

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Byl už na programu antických olympijských her a nechyběl ani při těch premiérových novodobých v roce 1896 v Aténách. Teď však tradiční olympijský sport – zápas – může z her zmizet. Výkonný výbor MOV totiž včera na svém zasedání navrhl jeho vyřazení z programu LOH 2020. Změnu musí ještě posvětit valné shromáždění MOV, sejde se v září.

Patnáct členů exekutivy hlasovalo v několika kolech, který sport nebude zařazen mezi pětadvacítku vyvolených. Za největšího outsidera byl předem považován moderní pětiboj, ale sport, ve kterém získal David Svoboda loni v Londýně zlato, nakonec přežil. V posledním kole hlasování, v němž se šéf MOV Jacques Rogge zdržel, dostal stopku zápas. 

V historii získali čeští, respektive českoslovenští zápasníci na LOH patnáct medailí. Naposledy Slovák Jozef Lohyňa v Soulu 1988. Podle slovenského zápasníka není vyřazení zápasu zase až tak překvapivé. „Současný zápas je pro diváka neatraktivní. Je to taková přetlačovaná, takové sumo. Dostaly se do něj i prvky juda. Prostě je to takový mišmaš,“ hledal Lohyňa podle serveru sport.noviny.sk příčiny rozhodnutí MOV. „Ale je to smutná zpráva. Byla by škoda, kdyby zápas z olympiády zmizel,“ dodal. 

„Návrh na vyřazení zápasu nás mrzí, je to tradiční olympijský sport. Na druhou stranu vnímáme snahu MOV, aby program her neustrnul a dostaly šanci i jiné sporty,“ komentoval verdikt šéfů MOV předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

Šance zápasu ale ještě nejsou definitivně pohřbeny: proti jeho vyřazení se může postavit valné shromáždění. Zatím se přidává ke kandidátským sportům, které budou o zařazení do programu olympijských her žádat. Mezi nimi jsou baseball, softball, squash, sportovní lezení, kolečkové bruslení, wakeboarding, karate a wu-šu. 

O ideálním kandidátovi na zařazení do programu rozhodne MOV z osmičky kandidátů v květnu, také se bude jednat o doporučení pro zářijové valné shromáždění.

Foto: Markéta Navrátilová

líbil se ti článek?