Jaroslav Cardal devadesátiletý

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Před devadesáti lety 16. března 1919 se v Mrklově v Podkrkonošší narodil vynikající běžec na lyžích Jaroslav Cardal. Lyžoval dlouho bez odborné pomoci trenéra a velkou část závodnické kariéry mu ubrala druhá světová válka.

 Po roce 1945 však prokazoval své umění na mistrovstvích Československa, z nichž si odnesl 25 titulů, z toho 14 krát za sebou vyhrál v závodě na 50 km. Na této trati nebyl v domácím prostředí nikdy poražen! Zúčastnil se trojích zimních olympijských her v letech 1948, 1952 a 1956 a dvou mistrovství světa v letech 1954 a 1958, na nichž závodil se slavnými lyžaři své éry - Hallgeirem Brendenem z Norska, Veikko Hakulinenem z Finska, Nilsem Karlssonem a Sixtenem Jernbergem ze Švédska či Vladimírem Kuzinem z SSSR.

Jeho nejlepším mezinárodním výsledkem bylo 8. místo na V. zimních olympijských hrách 1948 ve Svatém Mořici, kde se umístil jako první z "neskandinávských" lyžařů. V šedesátých a sedmdesátých letech spravoval lyžařský areál ve Svatém Petru. Do Jilemnice, kde v současnosti Jaroslav Cardal žije, přejem pevné zdraví a dobrou náladu.


líbil se ti článek?