Zásady nominace sportovců a členů doprovodu na ZOH Vancouver 2010

Vancouver 2010
Vancouver 2010
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Výkonný výbor ČOV projednal zásady nominace sportovců a členů doprovodu na ZOH Vancouver 2010. V článku najdete důležité termíny a podrobně popsaný systém kritérií, který ještě musí schválit dubnové Plénum ČOV.

Navrhovaní sportovci či týmy sportovních her musí splňovat kvalifikační kritéria stanovená příslušnou mezinárodní sportovní federací (dále MSF), eventuálně Mezinárodního olympijského výboru a dále splňovat nominační kritéria schválená Plénem ČOV. Pro plnění kvalifikačních kritérií (kvót) a předání jmenovitých nominací sportovců a členů doprovodu na ZOH 2010 je stanoven konečný termín 17. ledna 2010.

Sportovní svazy s individuálními disciplínami získávají počty nominačních míst na základě dosažených umístění jednotlivců, dvojic, posádek, štafet, družstev na níže uvedených sportovních soutěžích za poslední dva roky (2008 a 2009, eventuálně 2010) v disciplínách, které jsou na programu ZOH 2010. Svazy získávají pro svůj sport či disciplínu místo, umístí-li se jejich sportovci na mistrovství Evropy (ME) do 8. místa nebo na mistrovství světa (MS) do 16. místa. Pro štafety a družstva do 8. místa u kterých je (podmínkou umístění v první polovině startovního pole) nebo
pro jednotlivce, dvojice, posádky na mistrovství světa (MS) i při horším umístění než je 16. místo, avšak při umístění v první polovině startovního pole; nejhůře však do 30. místa (neplatí pro štafety a družstva).
Nominační místo lze získat také umístěním do 16. místa průběžného celkového pořadí ve světovém poháru (SP) v olympijské sezóně do 17. 1. 2010 (neplatí pro štafety a družstva).

Sportovci získávají pro své svazy nominační místa. O konkrétních jménech na ZOH rozhoduje svaz dle aktuální výkonnosti sportovců.Výběr výsledků bude proveden nejméně ze dvou soutěží. Pokud se v jednom roce konají dvě vrcholové soutěže příslušného sportu (ZOH a MS, ZOH a ME, MS a ME), pak pro plnění kvót na ZOH je určující vždy vyšší soutěž (ZOH – MS – ME). Pokud se v jednom roce koná ZOH/MS/ME, je možné brát v úvahu výsledek z ME pouze při odůvodněné neúčasti závodníka na ZOH/MS. Pokud by se v průběhu hodnoceného dvouletého období nekonaly dvě vrcholné soutěže (MS, ME), rozšiřuje se toto období o nejbližší předcházející soutěž. Výsledek každého sportovce může být započítán jen jednou.

Sportovní svazy dále získávají počty nominačních míst dále na základě získání jmenovité kvalifikace MSF. Z důvodů alespoň minimální (symbolické) účasti na ZOH 2010 může sportovní svaz v případě, že nezíská nominační místo prostřednictvím splnění podmínek ČOV, využít nabídky MSF k jmenovitému pozvání sportovce k účasti na ZOH (např. podle žebříčků, umístění ve vypsaných kvalifikačních soutěžích, atd.)

Kvalifikační podmínky pro ZOH 2010 v kategorii týmových sportů splnil hokejový tým mužů. Her se zúčastní s počtem sportovců a doprovodu, který je stanoven soutěžním reglementem ZOH, tj. 23 hráčů včetně brankářů.
Zásady nominace členů doprovodu (realizačních týmů) na ZOH 2010
Sportovní svazy obdrží od ČOV počty míst(kvóty) doprovodu pro jednotlivé sporty či disciplíny. Určení kvót vychází z Charty MOV a soutěžních reglementů jednotlivých sportů.

Výše uvedené zásady podléhají schválení Plénem ČOV.


Důležitá data


17. 1. 2010 Konečný termín pro plnění kvalifikačních kritérií MSF a nominačních podmínek ČOV


18. 1. 2010 Sportovní svazy předají na ČOV jmenovité nominace sportovců a členů doprovodu na ZOH se zdůvodněním návrhu a potvrzením o zdravotním stavu navrhovaných sportovců


21. 1. 2010 Plenární zasedání ČOV – projednání a schválení nominací na ZOH 2010


4. 2. 2010 Otevření olympijských vesnic ve Vancouveru a ve Whistleru


12. 2. 2010 Slavnostní zahájení ZOH 2010


28. 2. 2010 Slavnostní zakončení ZOH 2010


2. 3. 2010 Přílet členů české olympijské výpravy do Prahy

líbil se ti článek?