Budvar prohrál a zaplatí přes dva miliony za zneužití olympijské symboliky

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor (ČOV) obdržel v těchto dnech písemné vyrozumění českobudějovického krajského soudu, který 26. února 2009 rozhodl ve prospěch ČOV a nařídil jihočeskému pivovaru zaplatit pokutu ve výši 2 250 000 Kč. ČOV zažaloval Budějovický Budvar za zneužití olympijské symboliky v kampani Bob a Dave, která běžela v médiích během Zimních olympijských her v Turíně 2006.

V reklamách Budvaru se objevoval zapálený svazek hokejových holí, který jasně odkazoval k olympijské pochodni. Už i samotný název části kampaně Bob a Dave „Hokejiáda“ porušoval zákon o ochraně olympijských symbolik. Ten zabraňuje zneužívání olympijských symbolik, kterými jsou olympijský oheň, olympijská pochodeň, olympijské kruhy, olympijská vlajka, olympijská hymna, ale i výrazy olympiáda a olympijský - porušením zákona je i nedovolené použití části těchto slov. „Hokejiáda“ tak jasně porušuje zákon.

Budějovickému Budvaru uložil soud zaplatit náhradu vzniklé škody ve výši 2 250 000 Kč. Jihočeskému pivovaru zároveň rozsudek ukládá uveřejnit omluvu v Hospodářských novinách a na svých webových stránkách.

Jediný orgán v České republice, který může povolit užívání olympijské symboliky, je Český olympijský výbor, který byl ve sporu s Budějovickým Budvarem žalobcem.

líbil se ti článek?