Josef Dovalil: Liberecký kraj bude v roce 2010 úspěšným hostitelem

ODM 2010
ODM 2010
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Liberecký kraj bude příští rok v termínu 31. ledna až 5. února 2010 pořadatelem významné sportovní akce pro mladé. Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže (ODM) 2010 jsou projektem Českého olympijského výboru (ČOV). Jejich hlavním posláním je podle jeho místopředsedy Josefa Dovalila propagovat myšlenky olympismu i fair play a podporovat v mladých lidech lásku ke sportu.

Jedním z důležitých úkolů ČOV je propagace myšlenek olympismu na veřejnosti a především mezi mládeží. Nejlepší reklamou je podle nás samotná účast mladých žáků a jejich sportovní vyžití právě na akci, jakou je ODM. Děti velmi silně prožívají celou atmosféru, kterou můžeme srovnat s prostředím na skutečných olympijských hrách – včetně ceremoniálů, ohně, přísahy, dekorování vítězů i života v olympijské vesnici. ODM je jedinečná akce, která se velmi podstatně liší od dílčích mistrovství jednotlivých sportů. Zároveň je největší sportovní soutěží pro mladé v České republice.

Jaký má ODM význam pro mládež a český sport?
Hry mají především motivační charakter. Jsou sice soutěží jednotlivců, ale zdůrazňováním jedinečné olympijské atmosféry a s pomocí bohatých doprovodných akcí bychom chtěli, aby tyto děti u sportu zůstaly a lásku k němu v sobě pěstovaly dál. Na co hodně klademe důraz, je přijímání olympijských hodnot a zásad fair play.

Mají mladí o podobné soutěže zájem? Nenaráží například na nezájem škol a menší podporu učitelů?
ODM prolíná různé školní úrovně, od regionální až po republikovou. Ta je tím vrcholem, jehož se zúčastní početné krajské delegace. V přístupu škol k podobným akcím je samozřejmě znát, kde je aktivní a zapálený tělocvikář. Pokud uznává olympijské hry, pak dokáže takovou sportovní akci spíše prosadit. Podíl učitelů zde určitě je, ale v celorepublikové olympiádě.

Celý rozhovor najdete ve zpravodaji ODM INFO 1/2009, ke stažení zde.

líbil se ti článek?