Prezident Evropských olympijských výborů přeje „malé“ olympiádě větší publicitu

EYOF 2009
EYOF 2009
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Sportovci z devětačtyřiceti zemí, necelé tři tisíce závodníků, stovky dobrovolníků. To byl v sobotu skončený týdenní Olympijský festival evropské mládeže ve finském Tampere. „Jsme spokojeni. Představili se výborní atleti. Věříme, že se nám podaří získávat větší publicitu než dříve,“ říká Patrick Hickey, prezident asociace Evropských olympijských výborů (EOV), která „malou“ olympiádu pořádá.

Mladí sportovci, kteří uspějí na festivalu (známém pod zkratkou EYOF), se často objeví na velké olympiádě. Proto se EOV snaží o maximální propagaci podniku. „Význam her je podceněn, bohužel napříč Evropou. Junioři, kteří zde startují, jsou nadějemi pro budoucnost. Zaslouží si naše uznání. A především mediální pokrytí, které se dostává známým fotbalistům či hokejistům.“

Češi získali sedm medailí, z toho dvě zlaté. Martin Vinš zaběhl nejrychleji 400 metrů. Adam Pavlásek vyhrál silně obsazený tenisový turnaj. „Většina později úspěšných sportovců začíná zde. První opravdový kontakt s mezinárodním zažívají právě na EYOF,“ říká Hickey.

Pozitivním náznakem ve vnímání festivalu mohou být právě skončené hry v Tampere, které byly hojně navštěvované diváky. I počet novinářů byl příjemným překvapením. „Sport má ve Finsku velkou tradici, to jsem věděl. Ale když jsem viděl tribuny plné fanoušků, bylo mi jasné, že sport v Tampere milují. Například na judu bylo úplně plno,“ těšilo Patricka Hickeyho. EYOF sledovaly desítky zástupců médií z víc jak dvaceti zemí.

EYOF je stále atraktivnější pro národní olympijské výbory i jednotlivé sportovní federace, které tlačí na asociaci, aby rozšířila počet sportů na festivalu. Letos jich bylo devět. Rozšiřování se však v dohledné době neplánuje.

„Chceme zachovat tvář EYOF. Aby ho mohla pořádat města jako menší města jako Tampere. Jakmile zvětšíme počet sportů a disciplín, stane se podnik příliš veliký a logisticky náročný. V současném modelu se může o hry ucházet řada měst,“ vysvětluje Hickey.

Zimní verze festivalu v roce 2011 proběhne v Liberci. „Víme, že pořádá velké lyžařské akce schválené mezinárodní lyžařskou federací FIS. Zástupci libereckého organizačního výboru absolvovali v Tampere všechny technické meetingy. Věříme, že EYOF zvládnou a že zažijeme úspěšné hry,“ uzavřel Hickey.

-sk-

líbil se ti článek?