Nová koncepce státní podpory by měla zlepšit postavení sportu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Expertní skupina složená ze zástupců Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a sportovního prostředí prezentovala Koncepci státní podpory sportu v České republice. Materiál vychází z analýzy publikované v dubnu letošního roku, podle které je sport čistým plátcem do státního rozpočtu. Cílem koncepce je určit směr dalšího rozvoje sportu a získat více prostředků pro jeho růst.

Dubnová analýza konstatuje, že sport jako ekonomické odvětví přináší do státního rozpočtu více prostředků, než ze státního rozpočtu prostřednictvím dotací získává. Tento přebytek je vyčíslen v rozpětí 1,1 až 3,7 mld. Kč.

Sportu se organizovaně věnuje víc jak dva a půl miliónu Čechů. Studie ekonomického fóra v Davosu v únoru 2009 potvrdila, že každý dolar investovaný do sportu ušetří čtyři dolary ve zdravotnictví.

„Sport je vůbec nejmasovějším projevem občanské společnosti v naší zemi a jako takový si zasluhuje zvýšenou pozornost nejen vlády, ale i regionů. Na sport však musíme nahlížet nejen optikou jeho popularity, ale i prostřednictvím jeho specifičnosti,“ řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová.

Vrcholový sport odkrojí méně než 10% procent z celkově vynaložených prostředků na toto odvětví. Podpora sportu pro všechny je tedy logicky hlavním tématem. Po poklesu porodnosti v devadesátých letech se počínaje rokem 2002 tento trend obrátil a již od roku 2009 se očekává výrazný nárůst sportující mládeže, a to o 28% do roku 2014. Státní výdaje na sport na jednoho obyvatele však dlouhodobě klesají. „Sport je velmi důležitý společenský fenomén, nikoliv další lobbistická skupina,“ říká Milan Jirásek, předseda ČOV.

Legislativně právní rámec
Koncepce nabízí řešení v několika rovinách. Má zajistit zvýšení objemu prostředků plynoucích do sportu, aniž by byl zatížen státní rozpočet. Neexistuje předpis, který by zahrnoval jasné způsoby financování sportu a práva a povinnosti zástupců sportovních svazů.

Základem je vytvoření jasného legislativního rámce, který by řešil nejenom finanční podporu, ale komplexně postavení sportu. Jedná se o postavení dobrovolníků, kteří se ve sportu pohybují a jsou často vystaveni neúměrným rizikům plynoucím z jejich činnosti, dále o zdravotní péči a prevenci v této oblasti či podmínky pro organizování mezinárodních akcí na území republiky.

Cílem je vytvořit nový zákon o sportu, který bude obecný a bude obsahovat zákonné zmocnění příslušnému ministerstvu vydat prováděcí předpis k zákonu o sportu s podrobnými ustanoveními.

Více financí do sportu
Koncepce navrhuje systémové řešení, které by nezatížilo státní rozpočet. Jedná se o dlouhodobý proces, který může sportovnímu prostředí přinést až 3 miliardy korun ročně navíc.

Při většině projekcí v restauracích, hotelech a obdobných veřejných prostorách je sport jedním z nejčastěji sledovaných programů. Přesto prostředky vybrané za autorská práva jsou děleny výhradně mezi hudební producenty, a to z velké části zahraniční. Je zřejmé, že jako další způsob financování je nutné využít analogické vybírání poplatků nově vytvořeným kolektivním správcem sportovců.

Dalším zdrojem příjmů se může stát Česká televize. Stejně jako český film, který je podporován z jejího rozpočtu, měl by i český sport, který zaujímá významnou část její programové náplně, být touto organizací výrazněji finančně podporován.

Důležitou oblastí jsou osobnostní práva sportovců v souvislosti se sázkovými kancelářemi, které za práva nic nehradí. Touto problematikou se zabývá současné švédské předsednictví EU a vytklo si ji jako jednu ze svých priorit.

Provozovatelé loterií a jiných podobných her povinně odvádějí část výtěžku (6 % až 20 %) na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel. Současný zákon neurčuje přesně, kam budou prostředky směřovat. Tuto praxi je třeba napravit.

líbil se ti článek?