Olympiáda v roce 2016 bude v Rio de Janeiru

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Hry olympiády v roce 2016 bude pořádat brazilské Rio de Janeiro. Rozhodl o tom v pátek večer na svém 121. zasedání Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v Kodani. Vybíral mezi Rio de Janeirem, Chicagem, Madridem a Tokiem.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek již před volbou řekl: „Všechna města jsou velmi silnými kandidáty. Ať zvítězí jakékoli z nich, budou to nádherné hry.“ Vítězství Ria přivítal: „Myslím, že komise měla při výběru velmi těžkou úlohu, ale Rio je dobrou volbou. Vítáme, že olympiáda zavítá do Jižní Ameriky, kde se doposud nekonala.“

O místě konání her hlasoval i Jan Železný, který je členem Mezinárodního olympijského výboru. Kodaň se stává do pondělí i místem kongresu, který stanoví cesty rozvoje olympijského hnutí na další desetiletí.

Přesně za týden se bude v Kodani rozhodovat o programu olympijských her v roce 2016. Hlasovat se bude o všech 26 stávajících sportech a nově navržených, z nichž exekutiva doporučuje ke schválení golf a „sedmičkové“ ragby. Zároveň se bude volit prezident MOV. Všeobecně se očekává se, že svůj post obhájí Belgičan Jacques Rogge.

www.rio2016.org