Olympijská kolekce pro Vancouver odtajněna!

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V úterý 3. listopadu 2009 byla slavnostně představena kolekce pro Český olympijský tým na XXI. zimní olympijské hry, které proběhnou příští rok v únoru v kanadském Vancouveru. Kolekce od české společnosti Alpine Pro byla poprvé v historii po designové i funkční stránce ušita přímo na míru našim sportovcům.

„Do Kanady jedeme bojovat o medaile. Jednu bitvu už jsme ale vyhráli: čeští olympionici budou jedinečně oblečeni. Věřím, že jim to pomůže v cestě za úspěchem,“ prohlásil Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru.

Na vývoji olympijské kolekce se podílela odborná komise, ve které zasedal šéf české mise František Dvořák, olympijská vítězka Kateřina Neumannová, krasobruslař Tomáš Verner, skifař Ondřej Synek, parkurová jezdkyně Natálie Roučková a módní návrhářka Alpine Pro Lucie Kuříková.

Olympijské oblečení bude v prodeji od 4. listopadu v 18 značkových prodejnách Alpine Pro po celé České republice. „Nejedná se o repliky, ale přesně o to samé oblečení a doplňky, které dostanou naši sportovci. Můžete v nich fandit, ale i sportovat,“ říká Milan Kramárik, generální ředitel Alpine Pro.

Pro fanoušky je připravena módní show, na které bude představena olympijská kolekce široké veřejnosti. Turné zahájí 7. listopadu v Brně moderátor Aleš Valenta. Bude mít celkem osm zastávek v obchodních centrech po celé České republice, mezi kterými nechybí Praha, Plzeň, Liberec či Olomouc.

„Jsem nadšený tím, že jsme se posunuli od konzervativního pojetí oblečení z předchozích olympiád. Výsledkem je netradiční design s motivem kruhů, který ctí národní barvy a je zároveň nápaditý. Osobně mě těší, že kolekce je vyrobena z ekologicky šetrných materiálů,“ řekl František Dvořák, který vedl komisi.

Část kolekce se vyráběla v Česku ve Valašském Meziříčí. V olympijské kolekci jsou použity materiály, jejichž technologie je šetrná k životnímu prostředí. Mezi využívanými surovinami jsou káva a kukuřice, ze kterých vznikají unikátní vlákna pro funkční materiály pro odvod potu a izolaci. Materiály z kávy testoval na Mount Everestu přední český horolezec Petr Mašek, kukuřičné triko (vyrobené z materiálů, které používají i jezdci Formule 1) zkoušel krasobruslař Tomáš Verner.

„Slavnostní zahájení olympiády bude probíhat v hale, kam budou postupně sportovci přicházet z venku. Budou se pohybovat v prostředí s velkým rozdílem teplot. Proto jsme volili funkční materiály a přizpůsobovali i technické řešení jednotlivých modelů – například nástupový zimní set je opatřen ventilacemi na zip, kterými lze regulovat tento rozdíl teplot. Membrána, která je použita na materiálu nástupového setu, zajišťuje maximální komfort – neprofoukne a je zároveň velmi prodyšná,“ přidává zajímavost Zdeněk Maňhal, ředitel výroby Alpine Pro.

Kolekce se skládá z celkem 31 položek, jejichž hlavní částí je nástupový set pro slavnostní zahájení a reprezentační set, ve kterém si kromě pohybu po olympijské vesnici budou chodit sportovci i pro medaile. Čeští olympionici budou vybaveni od hlavy až k patě: vedle oblečení dostanou například cestovní tašku, batoh, dokladovku, vysoké i nízké boty, ale také pantofle. Kolekci budou naši reprezentanti fasovat od 22. ledna v prostorách O2 Areny.

líbil se ti článek?