Sport o víkendu: Na Ladronce a v Motole poběží i medalisté z Londýna, v Pardubicích koně

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Je před námi víkend plný běhání. V Praze budou běhat na Ladronce a v Motole lidé, v Pardubicích poběží koně. Na programu je totiž už 122. ročník Velké pardubické steeplechase.

Přes šest krajských měst doputoval běžecký seriál RunTour až do Prahy. Právě tam se v neděli na Ladronce uskuteční vyvrcholení akce, která je populární jak mezi profesionály, tak mezi amatéry. Ozdobou nedělního závodu budou olympijští medailisté z Londýna.

Na start se postaví dvojnásobná zlatá oštěpařka Barbora Špotáková nebo vítěz závodu moderních pětibojařů David Svoboda. S ním nastoupí i jeho dvojče Tomáš. Závod bude ve své podstatě exhibiční, do celkových výsledků se už nezapočítává. Start i cíl bude v parku Ladronka poblíž restaurace.

Hlavní závod na deset kilometrů odstartuje ve 13:00, na pětikilometrovou trať se běžci vydají o hodinu dříve. V programu nebude scházet ani tradiční běh dětí, který celou akci zahájí v 11 hodin. Podrobnosti o závodě najdete na www.run-tour.cz.

Nedaleko Ladronky se v neděli bude také běhat a bude u toho další olympijská vítězka z Londýna. Skifařka Mirka Knapková se vydá na golfové hřiště v Motole, které tentokrát nebude svědkem svištících holí, ale přivítá běžce. Koná se tu totiž finále druhého ročníku Salomon Trail Running Cup, v jehož rámci se uskuteční i přebor Prahy mužů, žen, juniorek a žactva v přespolním běhu pro rok 2012.

„Sice teprve týden trénuju dvoufázově, ale když už jsem na trati, beru to vážně,“ říká Knapková, která až do svých osmnácti let byla atletkou. I dnes si troufne na ligu na dráze, naposledy běžela patnáctistovku za 4:35 minuty.

Akce začíná kláním dětí v 10:00, ve 12:10 pokračuje hobby během na čtyři kilometry a hlavní závod na dvojnásobnou vzdálenost odstartuje ve 12:50. Podrobnosti na www.strc.cz.

Všichni běhuchtiví sportovci se mohou v neděli v klidu vydat na trať, protože největší víkendový magnet – totiž 122. ročník Velké pardubické steeplechase – se koná netradičně už v sobotu. Největším favoritem je Tiumen s legendou v sedle Josefem Váňou, osminásobným vítězem Velké. Vedle nich se na startu objeví ještě dalších 22 koní, z toho dva z Irska a po jednom z Velké Británie a ze Slovenska.

První dostih programu bude odstartován v 11:45, Velká pardubická přijde na pořad dne v 16:25.

Víkendový sportovní program

Sobota

  • Pardubice: Překážkový dostih Velká pardubická steeplechase (hlavní závod 16:25)

Neděle

  • Praha: 7. díl běžeckého seriálu RunTour na Ladronce (hlavní závod 13:00)
  • Praha: finále Salomon Trail Running Cupu (hlavní závod 12:50)
  • Pardubice: Zlatá přilba, mezinárodní závod na ploché dráze (12:00)
  • Slušovice: Cena Zimní královny, rovinový dostih

Foto: Jiří Koliš

líbil se ti článek?