Květa Pecková: Prosazovat fair play není boj s větrnými mlýny

Fair Play
Fair Play
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Trojnásobná olympijská medailistka Květa Pecková se po skončení kariéry vydala na závod, který by snesl přívlastek „vytrvalostní“. Bývalá běžkyně na lyžích totiž už sedmnáct let bojuje za čistotu sportu v Českém klubu fair play, jehož je poslední tři roky také předsedkyní.

Co práce v Českém klubu fair play obnáší?
Především se snažíme vychovávat mládež, aby pochopila, co znamená fair play, snažíme se oceňovat příkladné činy a dávat tím pozitivní příklady.V  konečném důsledku jde o to, aby fair play mělo přesah do celé společnosti. Jsme velmi rádi, že patříme pod křídla Českého olympijského výboru, protože právě olympismus má fair play v sobě od svého vzniku silně zakódován.

Jakým způsobem mladé lidi oslovujete?
Spolupracujeme s Asociací školních sportovních klubů, zúčastňujeme se republikových finále ve vybraných sportech. Je-li vhodný návrh vyhlašujeme ceny fair play přímo po soutěži. Jsme také zastoupeni na ODM. Čtvrtá edice zimních her proběhne letos v Liberci. To jsou však jen nejvýznamnější akce. Máme jich v poslední době tolik, že začíná být problém je personálně zvládnout.

Děti rády vzhlížejí k osobnostem. Využíváte pro své akce tváře slavných českých sportovců?
Samozřejmě. Ve čtrnáctičlenném předsednictvu Klubu FP je několik hvězd. Například olympijští medailisté Martin Doktor nebo Helena Suková. A ceny za fair play na sportovních akcích vždycky předává známá osobnost.

Proč jste se rozhodla bojovat za fair play?
Po skončení aktivní kariéry jsem odešla na mateřskou a po ní jsem si uvědomila, že mi sport chybí. Krátce jsem působila ve výkonném výboru ČOV. Krátce nato mě oslovil novinář Lumír Propper, jestli bych chtěla pracovat pro klub fair play. Letos jsem v něm už sedmnáct let.

Když se ohlédnete za bezmála dvěma dekádami, co považujete za svůj největší úspěch na tomto poli?
Toto je práce, kdy člověk není nikdy hotov, to není jako dojezd do cíle, kdy si můžete říct – jela jsem dobře nebo nebo špatně. Je to mravenčí činnost, která nikdy nekončí. Ale urazili jsme za tu dobu velký kus cesty. Mnohem víc se o nás ví.

A nepřijde vám někdy, že prosazovat fair play je tak trochu boj s větrnými mlýny? Když vidíte, že navzdory všem kontrolám se ve vrcholovém sportu stále dopuje, o korupčních aférách nemluvě.
Rezignovat na hodnoty fair play by bylo stejné, jako rezignovat na morálku a svědomí. Většina lidí je slušná, jen se o nich neví. Negativní jevy ve sportu rozhodně nepřevládají, jak by se mohlo zdát z médií. V drtivé většině sportů se nedopuje. Problémem je, co z toho udělala komerce. Vezměte si třeba Tour de France, kde všichni očekávají atraktivní podívanou, ne že se v Alpách bude plazit stádo šneků. Výkony, které se na této úrovni očekávají, už jsou již za hranicí lidských sil. Nám jde o to, upozorňovat na kladné příklady fair play, aby negace, nejen v médiích, postupně ubývalo.

Na podzim Praha hostí Evropský kongres fair play. Co budete řešit?
Bude to setkání zástupců evropských zemí, kde si budeme vzájemně předávat zkušenosti. Letošní téma je zaměřené především na výchovu mládeže a roli školy. Je to vždycky zajímavé setkání.

Bude to pro vás vrchol roku 2010?
Bude to pro mě vrchol pracovního snažení v roli předsedkyně KFP ČOV.

A jak se těšíte na sportovní vrchol roku? Olympiáda ve Vancouveru začíná už za měsíc.
Samozřejmě se těším, pojedu se podívat na první polovinu Her. Ráda bych viděla běžecké disciplíny a taky Martinu Sáblíkovou. Doufám, že na atraktivní závody seženeme lístky.

Sportovní fanoušci rádi tipují, zkuste si zatipovat i vy. Kolik medailí český tým přiveze?
Za čtyři roky od poslední olympiády v Turíně získali čeští sportovci v zimních sportech tolik medailí, jako snad nikdy předtím. Byla bych ráda, kdyby tento trend potvrdili i ve Vancouveru. Úspěch by byl, kdyby se jim to podařilo třeba jen ze sedmdesáti procent. Ale mějme na paměti, že na olympiádu se připravuje celý svět, všichni chtějí uspět. Věřím, že se jim podaří předvést co nejlepší výkony, s kterými budou spokojeni nejen samotní reprezentanti, ale i jejich fanoušci.

-še-
Foto: Václav Mudra

líbil se ti článek?