Soči 2014 už zbrojí na testovací sezonu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Klíčová testovací sezona, která bude prubířským kamenem připravenosti sportovišť v ruské Soči před zimními olympijskými hrami 2014, už je za dveřmi. Ještě před jejím zahájením navštívila dějiště příštích zimních her koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru vedená Jeanem-Claudem Killym.

Většina sportovišť, které Killy a spol. viděli, je už připravena přivítat závodníky. A testy zátěže začnou brzy, s nástupem zimní sezony 2012/2013. Organizátoři nachystali několik desítek sportovních podniků, které kompletně prověří připravenost letoviska na hry.

„Čeká nás největší testovací sezona v dějinách zimních olympijských her. Celkově se bude konat 47 různých závodů, které dokonale prověří nejen připravenost jednotlivých sportovišť, ale také veškeré infrastruktury, abychom měli stoprocentní jistotu, že v zimě 2014 vše klapne,“ řekl šéf organizačního výboru Dmitrij Černyšenko. Už v říjnu se například v hale Iceberg Skating Palace představili krasobruslaři.

Organizátoři také upřesnili podrobnosti ohledně kulturní olympiády a vzdělávacího programu, které budou taktéž součástí her. Co se týče letoška, organizační výbor Soči 2014 už uspořádal na sedm stovek kulturních akcí po celém Rusku, na než přišlo 900 tisíc lidí. Podle kalendáře kulturní olympiády je rok 2012 rokem hudby, ten příští bude rokem muzeí.

Do vzdělávacího programu, který má poselství her v Soči rozšířit po celé zemi, se už letos zapojilo na šest stovek učitelů, knihovníků a dalších dobrovolníků. Konalo se celkem 1800 vzdělávacích akcí, které oslovily zhruba deset milionů lidí.

Pořadatelé také představili čísla ohledně dobrovolníků. Po celém Rusku vzniklo šestadvacet center, která doposud obdržela 120 tisíc žádostí o dobrovolnickou práci během her, z toho čtyři tisíce ze zahraničí.

foto: http://www.sochi2014.com

líbil se ti článek?