Blog Lumíra Proppera: Ten sen je tu s námi

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na den zahájení olympijských her jsem se dvakrát hlásil do služby ve štábu výpravy. Přednost měli sportovci, jejich počáteční nadšení však postupně vyprchávalo. Zejména z těch, kteří už ceremoniál zažili a pamatovali si nekonečné čekání, kdy jen tušili, co se na stadionu děje. K tomu přidejte žízeň, hlad, složité hledání toalet i bezpečnostní opatření striktně omezující, co si na nástup mohou vzít. Nakonec „odpadlíci“ jak v Albertville, tak v Barceloně překonali počet náhradníků. Do prořídlého šiku se tedy hodil i tiskový mluvčí výpravy.

Byl to skvělý zážitek, ale vše překonal duet superstar popu a operní hvězdy: Freddie Mercury a Montserrat Caballé. Freddie byl její velký fanoušek, takže bez váhání přijal příležitosti nazpívat s ní poctu Barceloně:

„Měl jsem perfektní sen. Ten sen je tu s námi a pomalu se stává skutkem.
Přeji si, ať už nikdy nezmizí. Viva – Barcelona!“

Nešlo jen o zpěv, celkový dojem z vystoupení, které na ploše Olympijského stadionu mohli ze vzdálenosti několika desítek metrů sledovat jen účastníci her, byl báječný.

Ohňostroj skončil a začal boj o co nejrychlejší cestu do postele. Zatímco ke stadionu najížděli postupně, v klidu a hlavně za světla, po skončení tisíce sportovců a desetitisíce diváků i organizátorů bloudily ve tmě od parkoviště k parkovišti. I když autobus našli, neměli jistotu, že je doveze tam, kam potřebují. Po ZOH 1992 jsem si říkal, že přece nemohu zopakovat stejnou chybu. Dokázal jsem to i v Barceloně.

Ceremoniál se postupně stal nejprestižnější akcí Her. Přenos zahájení z Pekingu 2008 sledovaly čtyři miliardy lidí. Později se provalilo, že část záběrů ohňostroje byla předtočená a že devítiletá Lin Miao-kche při zahájení zpívala na playback, nazpívaný méně půvabnou Jang Pchej-i.

 V Barceloně měl oheň velmi efektně zapálit lukostřelec-paralympionik Antonio Rebollo. S ohledem na bezpečnost diváků záměrně šípem přestřelil obří mísu a současně v ní byl plamen zažehnut podobně jako plynová kamna.  Nikdo nic nepoznal.

LUMÍR PROPPER, 10. února 2010

líbil se ti článek?