Blog Lumíra Proppera: Rychlovýtah ze suterénu na vrchol

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zlatá Martina potvrdila, že i na malé zahrádce vyroste nádherná květina. V Česku máme dlouhodobě úspěšnou atletiku, veslování, sportovní střelbu či lyžování. Jiná odvětví se dají přirovnat k rychlovýtahu řítícího se ze suterénu na vrchol.

Za senzacemi, jakou prožíváme ve Vancouveru,  bývá vždy mistrovský duet trenéra a talentovaného sportovce. Právě v tomto městě žije Milena Duchková. Svěřenkyně Marie Čermákové se v Mexiku 1968 zasloužila o první československé vítězství v plaveckých olympijských soutěžích. Jako rozhodující volný skok si šestnáctiletá Milena připravila jeden a půl překot s dvojitým vrutem. Právě při něm si na jaře nalomila klíční kost. V životním závodě stejný skok z věže v areálu Alberca zvládla skvěle.

 Trenér Pavel Landa s akrobatickým lyžařem Alešem Valentou k boji o zlato v Salt Lake City 2002 zvolili podobnou strategii. První kolo na jistotu a pak následoval drtivý útok ze zadní pozice. Druhým finálovým skokem vyrazil dech soupeřům i odborníkům. Jako první na světě totiž skočil trojné salto s pěti vruty!

Zlata z kategorie šokujících jsme se dočkali i v neděli. Rychlobruslařský fanatik Petr Novák opakovaně začínal od nuly. Málokdo by měl jeho vytrvalost. Na led se dostával jen v´mimořádně studených zimách - přírodní dráha u Svratky byla u nás jediná. Přesto si jeho svěřenci olympijskou nominaci vybojovali. JiřÍ Kyncl byl v Calgary 1988 na 10 km šestnáctý. Ještě víc zaujal odpovědí v dotazníku účastníků ZOH 1992: smyslem života je pro mne udržet si sexuální svěžest. V Albertville se pak marně pokoušel o nejlepší československý výkon na 10 km. Dost jsem tehdy u ledového oválu vymrzl a nejraději bych utekl do tepla. Nešlo to, Petr Novák mě neúnavně přesvědčoval, že i z Vysočiny budou jednou jezdit na vrcholné soutěže pro lepší výsledky.

 Před 12 lety jako televizní spolukomentátor ZOH v Naganu už byl konkrétnější a do mikrofonu řekl, že má ve skupině šikovné děvče, které by se mohlo dostat mezi světovou elitu. Jejím rodičům později slíbil, že Martinu přivede k olympijské medaili. Maminka Eva Sáblíková zapochybovala, zda náhodou nespadl z višně naznak… Mluvit a slibovat je snadné. Kdo by uvěřil, když rychlobruslařský skluz trénovala budoucí šampionka doma v ponožkách na hladkém prkně…

Petr Novák však dokázal, že ta nesporně zvláštní cesta byla správná a trenéři rychlobruslařských velmocí stále častěji studují videozáznamy bruslení Sáblíkové. Třeba to taky zkusí na rybnících...

Lumír Propper
15. února 2010

líbil se ti článek?