Lékaři na OH používají také on-line systém předávání informací

Vancouver 2010
Vancouver 2010
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jakmile vstoupí na olympijskou scénu, obvykle je to znamení, že něco není v pořádku. Ovšem bez lékařů by se vrcholný svátek sportu zkrátka neobešel. Pro sportovce mají připravený dokonalý servis, a pokud dojde během soutěží ke zranění, jsou okamžitě v plné permanenci.

 Lékaři mají k dispozici nejen špičkové medicínské vybavení, ale společnost GE Healthcare pro ně připravila také unikátní on-line systém Centricity Radiology-IW, díky němuž mohou v reálném čase dostávat veškeré informace například o zranění sportovce, včetně fotodokumentace. „Díky této aplikaci mají například lékaři na obou olympijských poliklinikách, které jsou od sebe vzdálené dvě hodiny jízdy, veškeré informace ve stejnou chvíli,“ zdůrazňuje šéflékař Jack Taunton.

Na sportoviště si pochopitelně každá reprezentace bere své lékaře, kteří znají sportovce do poslední buňky v těle. Ale na zajištění případného ošetření nebo první pomoci se na všech sportovištích podílí také organizační výbor her VANOC. „Na každém sportovišti je připraveno vybavení odpovídající příslušnému sportu včetně defibrilátoru. K dispozici je kompletní lékařský tým VANOC, který spolupracuje s lékaři příslušného národního týmu,“ popisuje lékař české výpravy Libor Macek.

Jak lékaři kooperují, pokud dojde ke zranění, je potřeba okamžitý zásah, například první pomoc? „V případě úrazu je samozřejmostí rychlá zdravotnická pomoc. První pomoc většinou provádí lékař pořadatele, tedy z týmu VANOCu,“ říká Macek. „Existují normy, jak které sportoviště má být pořadatelem akce zabezpečené. Liší se dle úrovně soutěže, dle počtu závodníků a dle počtu diváků. Je úplně jiné zabezpečení, když je tam třicet lidí nebo padesát tisíc lidí,“ upřesňuje český lékař s tím, že zmíněné normy jsou platné mezinárodně.

Lékaři národních týmů a pořadatele absolvují během Her několik setkání. „Řešili jsme například zajištění první pomoci, dalším tématem byly dopingové kontroly,“ popisuje Macek medicínský mítink. Pro lékaře jsou připraveny také dva semináře – téma prvního je fyzioterapie, druhý seminář se bude týkat úrazů hlavy a krku.

Opusťme nyní sportoviště, kde se bojuje o olympijské medaile, a podívejme se do olympijské vesnice. I tam mají sportovci v případě náhlých zdravotních obtíží lékařskou péči na dosah ruky. V obou vesnicích, tedy ve Vancouveru i ve Whistleru je v provozu olympijská poliklinika. „Ve Vancouveru sídlí v jednom z objektů komplexu olympijské vesnice, ve Whistleru je v obřím stanu,“ přibližuje Macek lékařská zařízení ve vesnicích.

Poliklinika je v provozu non stop, sportovci do ní mohou chodit 24 hodin denně. Nabízí celou škálu zdravotní péče. Kromě první pomoci v ní sídlí například také zubní nebo oční oddělení, diagnostická laboratoř a plně vybavené rehabilitační oddělení.

„Ve Whistleru je poliklinika vybavenější, protože je tam více sportovců. V podstatě nahrazuje nemocnici. Je tu i plně vybavený operační sál, magnetická rezonance či CT,“ říká šéflékař české výpravy Jaroslav Větvička.

„Lékaři na poliklinice ve Vancouveru jsou schopni drobných chirurgických zákroků,“ dodává. V případě potřeby je zajištěn transport do blízké nemocnice.

Součástí polikliniky je také lékárna. Recepty, vydané lékaři polikliniky, mají platnost po dobu olympijských her a za medikamenty se nic neplatí. Poprvé v dějinách olympijských her je na poliklinice k dispozici také chiropraktik. Chiropraxe je manuální léčebná metoda, aplikuje se zejména na páteř a končetiny.

Důležitou roli hraje i statistika. „Každý den podáváme hlášení o úrazech a nemocech pro účely studie lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru. Po olympiádě tak bude k dispozici vyčerpávající přehled, který napoví, kam napřít síly,“ vysvětluje Jaroslav Větvička.

A jak funguje lékařské zajištění přímo Českého olympijského týmu? Na přípravě medicínského zabezpečení se pracovalo systematicky a dlouhodobě, v podstatě od skončení letní olympiády 2008. Centrum zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace v Ústřední vojenské nemocnici Praha (CZZSR) zajistilo veškerou administrativu s organizačním výborem Her (VANOC), výběr a pořízení léků, přístrojové vybavení a zdravotnický materiál.

Ve spolupráci s Lékařskou komisí  ČOV také zorganizovalo dva odborné semináře pro lékaře, trenéry a  další členy realizačních týmů. Hlavními tématy byly adaptace na časový posun a prevence virových onemocnění. Na pracovišti se léčila řada sportovců připravujících se na olympiádu. Konečný výběr  lékařů, fyzioterapeutů a masérů probíhal pod vedením Jaroslava Větvičky.

„V Kanadě máme dvě ambulance, V každé vesnici jednu. Během Her se zde vystřídá osm lékařů, osm fyzioterapeutů a pět masérů. Přivezli jsme s sebou řadu přístrojů i dalšího lékařského materiálu včetně léků, takže jsme do velké míry soběstační a naši sportovci tak mohou chodit do známého prostředí,“ uzavírá Větvička.

-ted-

líbil se ti článek?