Sport o víkendu: Tábor uvidí světovou špičku v cyklokrosu

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Když se řekne Tábor, mnohým se vybaví cyklokros – a právě tento sport si o víkendu řekne na jihu Čech o slovo. Město, jež v letech 2001 a 2010 hostilo bitvy o světové medaile, tentokrát pořádá úvodní závod Světového poháru.

Cyklokrosaře čeká trať, jejíž jeden okruh měří 3150 metrů. Je zkrácena o dvě stě metrů a další změnou je, že přibyly tři zatáčky. „Trať je připravena jako vždy ve vysokém standardu, změny na ní vítám a jsou pro mě příjemným překvapením. Myslím si, že to zatraktivní závod a pomůže mně a potažmo českým reprezentantům,“ řekl český reprezentant Radomír Šimůnek serveru cyklokros.cz.

Šimůnek zdůraznil, že na táborské trati jezdí velmi rád . „V podstatě jsem zde odstartoval svoji sportovní kariéru, když jsem tu získal stříbro na mistrovství světa 2001 v kategorii juniorů. Takže na Tábor mám jen ty nejlepší vzpomínky. Chci pozvat všechny fanoušky cyklokrosu, přijďte nás podpořit,“ vzkázal divákům.

Na trati se neobjeví česká jednička posledních let Zdeněk Štybar, který se hodlá do závodů zapojit až v polovině prosince. „V každém případě je to velká ztráta. Jméno Štybar je pro cyklokros stejný pojem jako Jágr pro hokej,“ podotkl Čestmír Kalaš, předseda komise cyklokrosu Českého svazu cyklistiky a ředitel závodu SP v Táboře. Chybět bude i Martin Zlámalík, ten si před týdnem zlomil klíční kost. Absentovat bude ženská jednička Kateřina Nash, rovněž ze zdravotních důvodů.

Neúčast českých hvězd ale vyváží fakt, že fanoušci uvidí největší světová esa. „Přijede k nám světová špička, což je hlavní lákadlo. Budou tady borci jako Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens a další. Pro nás je skvělé, že si s nimi můžeme zazávodit před českou kulisou, navíc dvakrát za sebou,“ vypočítal reprezentant Petr Dlask.

Z českých mužů jsou v nominaci vedle Dlaska a Šimůnka dále Ondřej Bambula, Martin Bína, David Kášek, Vladimír Kyzivát, Lubomír Petruš a Jiří Polnický, ženy budou hájit českou trikolóru tři: Pavla Havlíková, Martina Mikulášková, Karla Štěpánová.

Vstupné je zdarma.

Z víkendového sportovního programu

Sobota

  • Most: Českomoravská cena, rovinový dostih (1400 m, tříletí a starší koně)

Neděle

  • Praha–Chuchle: Cena zimního favorita, rovinový dostih (1600 m, dvouletí koně)
  • Tábor: závod SP v cyklokrosu (junioři – 10:00, do 23 let – 11:10, ženy – 13:30, muži – 15:00)
  • Česká Lípa: závod MMČR v rallyekrosu

líbil se ti článek?