Sen hokejistů o medaili se rozplynul

Vancouver 2010
Vancouver 2010
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Víc než 50 minut sváděli čeští hokejisté vyrovnanou bitvu s Finy. Nakonec ji rozhodl jediný gól. Bohužel padl do naší sítě. V přesilovce se prosadil Niklas Hagman, posléze náskok při české hře bez brankáře pojistil Valtteri Filppula.

Postup do bojů o medaile slavili Finové, naopak české naděje na úspěch jsou pryč. Pro národní tým olympijský turnaj skončil. Podobně jako na třech posledních světových šampionátech ani tentokrát neproklouzl mezi elitní čtveřici.

Trenér Růžička nasadil stejnou sestavu jako v předchozím duelu proti Lotyšsku, ovšem střídal pouze šet obránců místo dosavadních osmi. Nastoupil i Jaromír Jágr, který v osmifinále předčasně odešel do kabiny pro potíže s bolestmi hlavy a krku. "Věřil jsem, že nad Finy vyhrajeme. Ale když celý zápas nedáme gól, je to pak těžké. Chtěli jsme postoupit, hrát o medaile. Nepovedlo se, je to zklamání," shrnul kouč Růžička.

Rozhodující branka Finů padla v přesilovce. Rozhodčí předtím poslali na trestnou lavici Martina Erata za zdržování hry. Při tlaku soupeře přišel Pavel Kubina v obranném pásmu při souboji o přilbu. Podle platných pravidel IIHF měl dvě možnosti. Buď si pro ni dojet a nasadit na hlavu, nebo se okamžitě vydat na střídačku, přičemž by do hry skočil jiný zadák. V obou případech by však český tým musel chvilku hrát ve třech. Zrovna v tom momentu úspěšně tečoval Hagman střelu Niskaly.

Niklase Hagmana do té doby hlídal právě Kubina. Nebýt nehody s přilbou, měl by to finský bojovník neporovnatelně těžší. "Vypichoval jsem puk, a když mi helma spadla, koukal jsem, kam to mám blíž. Jestli na střídačku, nebo za bránu, kde ta helma ležela," popisoval Pavel Kubina.

Celkem dvakrát hrál český tým v závěru v šesti bez gólmana. Po prvním stažení Vokouna pečetil do prázdné sítě na 2:0 Filppula. Hokejoví reprezentanti na velkém turnaji počtvrté za sebou neprošli přes čtvrtfinále. Ve Vancouveru promarnilo slibnou šanci. Dost možná, že tak silně složené mužstvo se hned tak nesejde.

Vladimír Růžička: "Tým byl hodně silný. Cítím velké zklamání, ale nedá se nic dělat. Dopadlo to špatně. Víme, že čekání na další olympiádu bude hodně složité, poněvadž mnozí hráči už se příště asi nezúčastní."

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

branky a nahrávky: 54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu).
líbil se ti článek?